Екс-директора хлібокомбінату у Харківській області підозрюють у великих розкраданнях

Фото: Держаудітслужба

Детективи НАБУ та прокурори САП викрили розкрадання на трьох державних хлібозаготівельних підприємствах. Дев’яти екс-менеджерам повідомили про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 364 КК.

Одниме з підприємств, що входили до схеми, є ДП «Новопокровський комбінат хлібопродуктів».

Про це Харків Times повідомили у прес-службі НАБУ.

Йдеться про ДП «Хлібна база №85», «Ніжинський КХП» та «Новопокровський КХП». Загалом розкрадання оцінюють у 157 млн ​​грн.

Слідство встановило, що протягом 2011-2017 років керівники трьох цих підприємств за допомогою афілійованих приватних фірм організували штучну заборгованість держкомпаній. Отримувані в незаконний спосіб кошти або права вимоги через складний ланцюг перерахувань та переуступлень вони направляли у підконтрольні їм компанії, в тому числі за кордоном.

Детективи НАБУ зафіксували шість епізодів такої ймовірно корупційної діяльності.

Крім того, учасники схеми позбавили ДП торгової марки за безцінь при тому, що її вартість, за результатами експертиз, становить 20 млн грн.

У цей період керівником ДП «Хлібна база №85» була Людмила Шашкова, Ніжинським КХП керував Дмитро Гостренко, а Новопокровським комбінатом – Андрій Яковенко. Їм про підозру й повідомили.

НАБУ та САП встановлюють інших учасників, які можуть бути причетні до скоєння злочинів, та продовжують з’ясовувати обставини справи.

Як повідомляв Харків Times, фахівці Північно-східного офісу Держаудитслужби провели ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності ДП «Новопокровський комбінат хлібопродуктів» за період з червня 2017 року по грудень 2020 року та виявили збитки майже на 60 млн гривень.