У Харкові відкриють кенотаф легендарному підводнику Ізраїлю Фісановичу

Відкриття кенотафа легендарному підводнику, командиру орденоносного підводного човна М-172, Герою Радянського Союзу Ізраїлю Іллічу Фісановичу відбудеться завтра, 7 грудня, на Військовому меморіалі харківського цвинтаря №3 (вул. Академіка Павлова, 88).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради.

Кенотаф встановлено відповідно до рішення виконкому Харківської міськради від 11 серпня 2021 року №644, за ініціативою Харківської обласної громадської організації «Товариство ветеранів-підводників імені Героя Радянського Союзу І.І. Фісановича», Громадської організації «Харківський музей Голокосту» та Харківського обласного комітету «Дробицький Яр».

Початок заходу – о 12:00.

Довідка. Ізраїль Ілліч Фісанович народився 23 листопада 1914 року у місті Єлисаветграді (нині Кропивницький). 1922 року сім’я Фісановича переїхала до Харкова. У 1930 році закінчив семирічний єврейську школу №13 і вступив до училища при заводі «Серп і Молот». У травні 1932 року за путівкою Харківського міськкому комсомолу було направлено на навчання до Військово-морського училища імені М.В. Фрунзе. Закінчив училище в 1936 році найкращим випускником, за що отримав іменний срібний годинник від наркома оборони.

З травня 1936 року лейтенант Фісанович служив на Балтиці, був штурманом на підводному човні М-77, дивізійним штурманом, командиром підводного човна М-84. Влітку 1938 переведений на Північний флот.

22 липня 1941 був призначений командиром підводного човна М-172 («малютка»). За два роки під командуванням Ізраїлю Фісановича М-172 здійснила майже два десятки бойових походів, потопила 13 ворожих кораблів. 21 серпня 1941 року екіпаж підводного човна М-172 під командуванням Ізраїлю Фісановича здійснив прохід через Петсамо-Вуоно-фьорд, пройти через який через його вузькість вважалося неможливим, і торпедував величезний транспорт ворога, що стояв у фінській гавані Ліінахамарі.

У квітні 1943 року Ізраїлю Фісановичу надано чергове офіцерське звання капітана 2 рангу. Він став наймолодшим офіцером у цьому званні історії Військово-Морського Флоту СРСР.

За мужність і відвагу, виявлені у боях із нацистськими окупантами, Ізраїлю Фісановичу було присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна та медалі «Золота Зірка». Також нагороджений двома орденами Червоного Прапора, орденом Вітчизняної війни І ступеня, найвищою нагородою Військово-морського міністерства США – «Військово-морський хрест».

Загинув 27 липня 1944 року під час переходу підводного човна «В-1» (передана радянській стороні Великобританією), який, за однією з версій, був атакований і потоплений літаком авіаційної ескадрильї Берегового командування ВПС Великобританії. 25 липня 1944 року човен під радянським прапором вийшов з порту Лервік (Шотландія), а за два дні загинув разом з екіпажем.

У Харкові пам’ять про Ізраїля Фісановича увічнена у назві однієї з вулиць, у місті встановлено чотири меморіальні дошки, зокрема, на будинку на вул. Римарській, 23-а, де він мешкав, Харківське товариство ветеранів-підводників носить його ім’я.

Як повідомляв Харків Times, 3 грудня у Харкові відкрили меморіальну дошку фізику Олександру Ахієзеру.