З понеділка в Україні посилюється карантин для жовтої зони

З 6 грудня в Україні набувають чинності змінені правила адаптивного карантину. Харківську область як регіон «жовтої» зони зміни торкнуться найбільше.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Міністерства охорони здоров’я України.

З понеділка набирають чинності зміни до Постанови Кабміну № 1236 щодо встановлення карантину.

За новими правилами, розважальні та культурні заклади, спортзали та ресторани можуть працювати в «жовтій» зоні, тільки якщо весь персонал вакцинований, має негативний тест на коронавірус або сертифікат про одужання. Це ж правило стосується відвідувачів закладів.

Відвідувачі громадських закладів у «жовтій» зоні мають пред’явити один із документів:

  • «зелений» COVID-сертифікат (діє 365 днів);
  • «жовтий» COVID-сертифікат або паперову довідку 063-О (діють 30 днів);
  • міжнародне свідоцтво про вакцинацію (діє 365 днів);
  • COVID-сертифікат про щеплення в іншій країні вакцинами, дозволеними ВООЗ (діє 365 днів);
  • негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену (діє 72 години);
  • сертифікат про одужання (діє 105 днів).

Дітей до 18 років це посилення правил поки не торкнеться.

Сертифікати можна буде показати у додатку «Дія» або у паперовому вигляді. У першому випадку перевіряючі повинні перевірити документ за допомогою відповідного пристрою. У другому — сертифікат потрібно пред’являти разом із посвідченням особи.

Банки, автозаправки, зоомагазини, аптеки та продовольчі магазини працюватимуть у звичайному режимі: пред’являти сертифікати при вході до них не потрібно. Але обов’язковими залишаються носіння маски та дистанція у 1,5 метра.

У Харкові просто гуляти парками можна і без документа про вакцинацію чи одужання. Але він знадобиться, якщо ви захочете відвідати зоопарк або покататись на атракціонах.

Як повідомили Харків Times у прес-службі ЦПКіВ імені Горького, гостям, яким уже виповнилося 18 років, потрібно пред’явити COVID-сертифікат перед відвідуванням атракціонів. Крім того, у дорослих відвідувачів мають бути документи, що посвідчують особу.

Дітей до 18 років обіцяють допускати на гойдалки та каруселі у звичайному режимі. Наявність документів у дорослих відвідувачів перевірятимуть у касах парку та при вході на атракціони.

Аналогічні вимоги виставив Харківський зоопарк. Сертифікати, довідки та результати тестів у дорослих відвідувачів перевірятимуть на вході до зоопарку. При собі також необхідно мати документи, що посвідчують особу.

Бажаючим відвідати театри, кінотеатри та філармонію, крім квитків на відповідні заходи, також слід мати сертифікати. Якщо їх немає — до театру не пустять попри наявність квитка. Дітям до 18 років пред’являти сертифікати про вакцинацію не потрібно.

Крім того, з 6 грудня у їдальнях, кафе, барах та ресторанах тепер доведеться показувати необхідні документи на вході.

Закладам громадського харчування, які не дотримуватимуться нових правил, загрожують штрафи.

«Бізнес повинен перевіряти у відвідувачів усі ковід-сертифікати через зчитування QR-коду. Якщо відвідувачі або співробітники не мають потрібних документів, власник закладу може понести відповідальність за порушення карантину. Штраф – від 34 000 до 170 000 гривень», – повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Як повідомляв Харків Times, за даними МОЗ, у Харківській області станом на 8:00 5 грудня виявили 237 055 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 178 — минулої доби.

У Харківській області хворих на коронавірус лікують у 22 лікарнях.

Станом на 11 листопада в області працює 35 центрів вакцинації, 22 з них — у Харкові.

У Харкові почали готуватися до наступної хвилі пандемії, яку очікують у лютому-березні наступного року.

З 28 листопада за розпорядженням МОЗ Харківську область переведено до жовтої зони карантину.

З 3 грудня в Україні запроваджена обов’язкова двотижнева самоізоляція для осіб, які повернулися з країн, де швидко поширюється новий штам коронавірусу «омікрон».

З 4 грудня 2021 року пересувний пункт вакцинації від коронавірусу працює біля головного входу до ХНАТОБу.