50 гектарів під Харковом повернуть державі

Фото: ztv.zp.ua

Прокуратура домоглася повернення державі особливо цінних земель Національної академії аграрних наук України вартістю 172 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Внаслідок підписання сумнівного договору 50 га, що належать державному підприємству, яке перебуває в управлінні Національної академії аграрних наук України, почало обробляти приватне підприємство. Харківська окружна прокуратура Харківської області звернулася до суду з вимогою визнати договір недійсним та повернути ділянку державі.

Суд задовольнив позов на користь держави в особі ГУ Держгеокадастру до ДП «Дослідне господарство «Кутузівка» Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України та приватного ТОВ про визнання недійсним договору про спільну діяльність та повернення земельної ділянки державі.

За інформацією слідства, у 2008 році держпідприємство та ТОВ уклали договір про спільну діяльність.

«За умовами договору, державне підприємство зобов’язувалось надати земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 50 га, розташовану на території с. Кутузівка Харківського району, для вирощування багаторічних рослин. Товариство з обмеженою відповідальністю, у свою чергу, повинно було інвестувати у спільну діяльність грошові кошти», — розповіли в прокуратурі.

Після цього учасники угоди уклали кілька додаткових угод, внаслідок чого умови договору кардинально змінилися. Згідно з уточненою версі документа ділянку фактично передали в оренду з встановленням фіксованої плати за її користування.

Слідство також встановило, що після підписання додаткових угод та фактичної передачі 50 га в оренду сторони не вели спільну діяльність, як це передбачалося спочатку. На думку слідства, договір було «укладено з метою приховування передачі особливо цінних земель в оренду без погодження з органом управління — Національною академією аграрних наук України».

Виявлені порушення стали підставою для звернення до Господарського суду області.

Наприкінці листопада Господарський суд Харківської області задовольнив позов у ​​повному обсязі.

Рішення поки що не набрало законної сили і може бути оскаржене.

Як повідомляв Харків Times, провадження у цій справі було відкрито 13 вересня 2021 року.