З Африки в Україну – лише через самоізоляцію

Із завтрашнього дня, 3 грудня, в Україні запроваджується обов’язкова двотижнева самоізоляція для осіб, які повернулися з країн, де швидко поширюється новий штам коронавірусу «омікрон». Поки йдеться про Південно-Африканську Республіку (ПАР), Республіку Ботсвана, Зімбабве, Намібію, Королівство Лесото, Королівство Есватіні (до 2018 року – Свазіленд), Республіку Мозамбік та Республіку Малаві.

Про це Харків Times повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ.

«Тепер особи, які понад 7 днів перебували на території вказаних країн протягом останніх двох тижнів, повинні будуть піти на самоізоляцію. Тривалість самоізоляції  – 14 діб. Наявність вакцинації, негативного тесту чи сертифікату про одужання не є підставою для непроходження самоізоляції чи її дострокового припинення», – йдеться у повідомленні.

Дані обмеження стосуються громадян України, іноземців та осіб без громадянства, що є родичами громадян нашої країни – подружжям або дітьми – які постійно або тимчасово проживають на території України та повертаються сюди з перелічених у списку країн.

Якщо ж іноземець, який бажає в’їхати до нашої країни, не проживає на її території постійно або тимчасово, а останні два тижні перебував на території зазначених країн, йому в’їзд в Україну буде заборонено. Осіб без громадянства це також стосується.

Метою таких обмежень є «уникнення поширення нового та поки ще недостатньо вивченого штаму «омікрон» на території України».

Як повідомляв Харків Times, з початку пандемії станом на ранок 2 грудня в Харківській області померло 5 746 пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19, 37 з них — за останню добу.