Скидання відходів у річку Уди з Темнівської колонії – під суд підуть три чиновники (фото)

Фото: khar.gp.gov.ua

Троє чиновників служби виконання покарань, які допустили забруднення річки Уди, підуть під суд. Їх звинувачують у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки, забруднення земель, порушення правил охорони вод ( ч. 2 ст.367, ч. 2 ст.239, ч. 1 ст.242 КК України).

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Серед обвинуваених – заступник начальника та начальника одного з відділів ГУ «Темнівська виправна колонія №100» та директор підприємства Державної кримінально-виконавчої служби України.

За даними слідства, обвинувачені знали, що у річку з території колонії зливаються каналізаційні стоки та промислові відходи, отримані, зокрема, внаслідок переробки пластику.

“У результаті побутові каналізаційні та стічні води промислових об’єктів без фільтрації та очищення скидались по прибережній захисній смузі і потрапляли в річку Уди. Внаслідок цього спричинено забруднення земель водного фонду і поверхневих вод шкідливими речовинами, чим створено небезпеку для довкілля, життя і здоров’я людей, спричинено тяжкі наслідки екології.”, – пояснили у прокуратурі.

Суму збитків для екології слідство оцінило у півмільйона гривень.

30 листопада слідчі направили обвинувальний акт щодо трьох чиновників служби виконання покарань до Харківського районного суду Харківської області.

За правопорушення, в яких звинувачують чиновників, передбачено кілька видів покарань. Це може бути позбавлення волі на строк від двох до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Також суд може призначити штраф від двохсот п’ятдесяти до сімсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4 250 до 12 750 грн).

Як повідомляв Харків Times, у березні цього року екоінспекція розпочала перевірку інформації про скидання в річку Уди відходів пластикового виробництва, розташованого в Темнівської колонії.

У серпні слідство знайшло підозрюваних у справі про скидання відходів у річку Уди з Темнівської колонії.