Харківська міськрада знову програла справу щодо Григоренка-Жукова

Фото: ХарківTimes

Другий апеляційний адміністративний суд у Харкові не погодився з рішенням суду першої інстанції, який ухвалив повернути проспекту Петра Григоренка ім’я маршала Жукова.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення у Facebook депутата міськради Дмитра Булаха.

“І знову ми виграли суд щодо Жукова. Навіть незручно вже про це писати). У місті залишається проспект Петра Григоренка. Остаточно”, – написав Дмитро Булах.

Рішення, яким проспект Петра Григоренка перейменували на проспект Маршала Жукова, ухвалив Харківський окружний адміністративний суд 16 червня 2020 року. Таким чином суд задовольнив позов Харківської міськради, яка вимагала визнати незаконним та скасувати розпорядження Харківської обласної державної адміністрації від 2016 року за підписом тодішнього голови ОДА Ігоря Райніна про перейменування в рамках декомунізації проспекту імені Маршала Жукова на проспект імені Генерала Петра Григоренка.

Облдержадміністрація оскражила це рішення, та виграла апеляцію. 2 грудня 2021 року Другий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу Харківської облдержадміністрації та скасував рішення Харківського окружного адміністративного суду від 16 червня 2020 року у справі про проспект Жукова.

Оскаржити це рішення можна протягом 30 днів у касаційному порядку у Верховному суді.

Як повідомляв Харків Times, топонімічна боротьба Жуков VS Григоренка триває у Харкові понад два роки.

На сесії 19 червня 2019 року було перейменувано проспект ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова.

Однак це рішення було опротестовано в суді. Харківський окружний адміністративний суд 5 вересня того ж року визнав рішення Харківської міської ради про повернення проспекту імені генерала Григоренка імені радянського маршала Жукова протиправним й постановив скасувати це рішення.

Міськрада подала апеляцію  і програла її.

На сесії 26 лютого цього року депутати в черговий раз підтримали рішення про перейменування проспекту Григоренка, повернувши йому ім’я маршала Жукова.

У червні Харківський окружний адміністративний суд за позовом, поданим ВО «Свобода», скасував рішення міської ради про перейменування проспекту Григоренка в честь Жукова.

14 грудня 2020 року Другий апеляційний адміністративний суд Харкова не задовольнив клопотання Харківської міської ради про зупинення провадження у справі про перейменування проспекту Григоренка на проспект Жукова.

11 лютого Верховний суд України визнав незаконним повернення проспекту Петра Григоренка у Харкові імені маршала Жукова.

15 лютого Другий апеляційний адміністративний суд Харкова відмовив Харківській міській раді в задоволенні апеляційної скарги у справі про перейменування проспекту Григоренка в проспект Жукова.

24 лютого міська рада втретє надала проспекту Петра Григоренка ім’я Георгія Жукова. І вже 25 лютого представники партії «Європейська солідарність» подали позов до Харківського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправним рішення Харківської міської ради про повернення проспекту в Харкові імені радянського маршала.

12 травня Харківський окружний адміністративний суд розпочав розглядання цього позову та вчора, 10 червня, втретє визнав рішення Харківської міської ради з цього питання «протиправним і нечинними».

28 вересня Другий апеляційний адміністративний суд Харкова вчетверте відхилив апеляцію Харківської міської ради на перейменування проспекту Жукова у проспект імені генерала Григоренко.