У центрі Харкова знову намітилося незаконне будівництво

Фото: stroyobzor.ua

Шевченківська окружна прокуратура Харкова подала до Господарського суду Харківської області позов про повернення у власність територіальної громади Харкова ділянки площею 0,5535 га на розі Лопатинського провулка та вулиці Кузнечної у центрі Харкова. Суд ухвалив позов до розгляду.

Про це Харків Times стало відомо із рішення суду від 11 листопада.

На ділянці ТОВ “Строй Сіті Девелопмент” має намір збудувати житловий комплекс «Будинок на Подолі». За даними Харківського антикорупційного центру (ХАЦ), вартість нерухомості в цьому ще не побудованому комплексі коливається від 1 млн. до 2,7 млн. гривень. ХАЦ також зазначає, що ця ділянка, яка перебуває у власності Харківської міськради, нікому під будівництво не передавалася.

За відомостями видання «СтройОбзор», в історичному центрі збираються вигнати чергові 18 поверхів.

Прокуратура вимагає повернути ділянку у власність територіальної громади Харкова й при цьому привести її «у придатний для використання стан, який існував до початку дій щодо самовільного захоплення, а саме станом на 2020 рік». При цьому потрібно прибрати паркан, фундаментну плиту та залізобетонні палі, а також закопати чималий котлован.

«Позовні вимоги обґрунтовано тим, що будівництво на вказаній земельній ділянці є самочинним, прямо порушує права та інтереси Харківської міської ради та призводить до нераціональної забудови населених пунктів, невідповідності забудованих об`єктів нерухомості встановленим вимогам законодавства, що є порушенням прав територіальної громади, представником якої є міська рада», – йдеться у рішенні суду суду.

Розглянувши позовні документи, суд прийняв позов прокуратури до провадження, підготовче засідання призначено на 11:30 9 грудня. Також суд ухвалив вимагати у Харківської міськради необхідні для розгляду документи. Учасникам процесу наказано «надати суду для огляду оригінали документів, на які вони посилаються в обґрунтування позовних вимог та заперечень проти позову».

Як повідомляв Харків Times, у листопаді Господарський суд Харківської області наклав арешт на квартири у 18-поверховому будинку на вулиці Куликівській, 32, будівництво якого ведеться під виглядом реконструкції квартир.

А трохи раніше, на початку місяця, прокуратура оскаржила самочинне будівництво багатоповерхового житлового будинку на проспекті Любові Малої в Харкові.