Суддю-хабарника судитимуть за шахрайство

Фото: khar.gp.gov.ua

Слідчі передали на розгляд суду обвинувальний акт щодо судді Донецького окружного адміністративного суду, який у Харкові пообіцяв директору приватного підприємства за $30 тисяч “вирішити питання”.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури Харківської області.

За даними слідства, обвинувачений вимагав та отримав гроші у підприємця за отримання позитивного рішення у Касаційному суді Верховного суду. Бізнесмен у двох інстанціях програв справу, суть якої слідство не розкриває. Рішення, що не влаштовують підприємця, ухвалили Господарський суд Донецької області і розташований у Харкові Східний апеляційний господарський суд.

“Суддя повідомив, що за скасування Верховним Судом рішення Господарського суду Донецької області та постанови Східного апеляційного господарського суду і, як наслідок, повернення справи на новий судовий розгляд в першу інстанцію, директор підприємства повинен передати йому 30 тис. доларів США.”, – пояснили в прокуратурі .

Така пропозиція надійшла від судді у грудні 2020 року. 18 травня цього року суддю-хабарника затримали у м. Слов’янськ Донецької області одразу після отримання $30 тисяч. Під час обшуку в автомобілі судді оперативники виявили та вилучил ці гроші.

19 травня цього року прокуратура Харківської області за дорученням керівництва Офісу Генерального прокурора з дотриманням вимог ст. 481 КПК України повідомила судді про підозру за фактом шахрайства, вчинене в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років із конфіскацією майна.

Розслідування, яке провели слідчі розташованого у Краматорську Теруправління ГБР, завершено. Справу передали на розгляд Слов’янського міськрайонного суду Донецької області.

Як повідомляв Харків Times, 18 травня правоохоронці затримали у місті Слов’янськ Донецької області суддю Донецького окружного адміністративного суду безпосередньо після передачі йому підприємцем з Донецької області 30 тисяч доларів, нібито «за скасування Верховним судом рішення Господарського суду Донецької області та постанови Східного апеляційного господарського суду». Слідство встановило, що у грудні минулого року затриманий суддя в Харкові домовився із бізнесменом про цей хабар, стверджуючи, що «має знайомих» у Касаційному госпсуді Верховного суду й може «вирішити судові питання на користь цього підприємства».

Слідчі повідомив затриманого 18 травня у Слов’янську судді Донецького окружного адміністративного суду про підозру у шахрайстві у особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК). Слідство підозрює, що нічого “вирішувати” винахідливий служитель Феміди навіть не збирався.