Справа про пожежу у харківському будинку для стареньких: обвинувачені залишаться під вартою до кінця січня

Ленінський районний суд Харкова продовжив до 27 січня термін утримання під вартою всім чотирьом обвинуваченим у справі про пожежу у незаконному геріатричному пансіонаті “Золотий час”, внаслідок якого у січні 2021 року загинули 16 людей.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Відповідне рішення суд ухвалив на засіданні 29 листопада. Таким чином, суд задовольнив клопотання прокурора Асхата Саліхова.

“Підстави, на яких було обрано запобіжні заходи, не втратили своєї актуальності та обґрунтованості, на теперішній час триває судовий розгляд, допит потерпілих по даному кримінальному провадженню, ще не допитані свідки, не досліджені матеріали кримінального провадження, заявлені відповідні клопотання, тому вважаю, що є всі підстави для продовження вказаного запобіжного заходу терміном на 60 діб”, — говорив на засіданні прокурор Саліхов.

Захист назвав позицію прокуратури необґрунтованою та просив звільнити підозрюваних з-під варти під цілодобовий домашній арешт.

29 листопада у справі допитали двох родичів загиблих у пансіонаті пенсіонерів. Першою свідчила Тетяна Ярмак, донька загиблої у “Золотому часі” 85-річної Ірини Палант.

Потерпіла розповіла, що жила з матір’ю протягом 20 років. З лютого 2019 її піклуванням займався брат Тетяни, з яким у неї ускладнилися стосунки. Тетяна жила окремо та періодично розмовляла з матір’ю телефоном. У жовтні 2020 року та розповіла їй, що перебуває у лікарні. З’ясувалося, що брат помістив матір у приватний пансіонат. Зі слів Тетяни, мати просила забрати її “з лікарні”. Водночас у розмовах літня жінка говорила, що її нормально годують, лікують, але вона хоче додому, “вже досить лікарні”.

За словами доньки загиблої, перебування матері у приватному пансіонаті оплачували за рахунок пенсії жінки, яка останнім часом складала близько 5700 гривень.

“У цей заклад її оформив мій брат. Можливо, це був жовтень або вересень 2020 року… Оплачував брат, але з її коштів, тому що у неї великий стаж, вона була класним спеціалістом, вона заробила добру пенсію. Практично вся пенсія на її забезпечення туди пішла”, — сказала Тетяна Ярмак.

Потерпіла також розповіла, що була б проти, щоб мати жила у пансіонаті, але з’ясовувати це питання з братом не стала. Тетяна Ярмак розповіла, що телефонувала не тільки самій матері, але й доглядальницям та Ігорю Юрійовичу [Мірончуку, одному з підозрюваних у справі, якого слідство називає адміністратором пансіонату — ред.]. Коли вона питала Мірончука, чи зможе забрати матір, той відповів, що це може зробити тільки її брат, який оформлював усі документи. Тетяна сказала, що провідати матір у пансіонаті та побачити умови закладу не встигла, додавши, що тривав карантин.

На засіданні суду обвинувачений Ігор Мірончук сказав, що не пам’ятає розмов із Тетяною, але згадав її брата. Він також підтвердив, що номер телефону, який зберігся у Тетяни Ярмак з підписом “Ігор Юрійович, лікар”, належить йому.

Брата Тетяни Володимира Паланта допитували на одному з перших засідань у справі. Як повідомляло видання “Ґрати“, він помістив матір до “Золотого часу”, оскільки вона мала деменцію, погано ходила, а він не справлявся. Тетяна ж під час допиту в суді сказала, що за час проживання з матір’ю, на її думку, деменції у матері не було.

Суд продовжить допит потерпілих 14 грудня.

Як повідомляв Харків Times, 21 січня в Харкові на вул. Нижня Гієвська, 150 Б, в двоповерховому житловому будинку, переобладнаному під будинок престарілих, виникла пожежа на другому поверсі. Загинули 15 людей.

Станом на ранок 22 січня затримали чотирьох осіб, причетних до організації нелегального приватного будинку престарілих «Золотий час».

Правоохоронці повідомили про підозру в порушенні вимог пожежної безпеки (ч. 2 ст. 270 КК) чотирьом особам, раніше затриманим у зв’язку з пожежею в нелегальному «геріатричному пансіонаті» в Харкові.

24 січня помер один з п’яти людей похилого віку, госпіталізованих після пожежі в приватному будинку для літніх людей «Золотий час».

В середині червня справу про пожежу в пансіонаті «Золотий час», внаслідок якої загинули 16 людей похилого віку, направлено до суду.

Прокуратура вимагає повернути місту земельну ділянку на вулиці Нижній Гиївській, на якій розташовувався геріатричний пансіонат «Золотий час». За даними слідства, будівля зведена незаконно.