«Меморіал» існуватиме та переживе своїх гонителів – Євген Захаров

Відомий український правозахисник, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи, учасник дисидентського руху 1970-1980 років Євген Захаров відгукнувся на початок у Москві судового процесу щодо закриття Міжнародного історико-просвітницького та правозахисного товариства «Меморіал» та Правозахисного центру (ПЦ) “Меморіал”. З погляду правозахисника «ліквідувати «Меморіал» неможливо», а намагаючись зробити це, «російський авторитарний режим тим самим риє собі могилу».

Про це Харків Times стало відомо з тексту статті Захарова, опублікованої на Інформаційному порталі Харківської правозахисної групи «Права людини в Україні» та на «Радіо Свобода».

З погляду Захарова, ліквідувати «Меморіал» просто неможливо, «бо «Меморіал» – це насамперед люди у всьому світі, які поділяють спільні цінності, а тільки потім формальні відділення та юридичні особи».

Але навіть якщо говорити про юридичні особи, то до «Міжнародного Меморіалу» входять чотири структурні відділення – у Франції, Чехії, Україні, Пермському краї РФ. «Меморіали» зареєстровані як юридичні особи в Італії, Німеччині, Франції, Бельгії, чотири – в Україні та ще 32 у Росії.

Вже 34 роки, з 1987-го, «Меморіал» займається дослідженням історії політичних репресій радянського тоталітарного режиму, благодійною допомогою жертвам цих репресій на території СРСР та інших країн регіону та захищає права людини.

«Саме «Меморіалу» ми завдячуємо тим, що нам відомі місця поховань мільйонів українців, безневинних жертв радянського політичного терору, зокрема, урочище Сандормох, де кати НКВС розстріляли Леся Курбаса, Миколу Зерова, Антона Крушельницького та двох його синів Остапа і Богдана, Миколу Куліша та багато інших українців, які створили чи могли б створити неоціненні духовні скарби», – нагадує Захаров.

Недарма на установчих зборах «Меморіалу» 1989 року 40% делегатів були з України.

З погляду Захарова, причиною нинішніх переслідувань «Меморіалу» та рішення його ліквідувати «руками Генпрокуратури» могла стати саме правозахисна діяльність товариства. Адже «Меморіал» оприлюднює імена політичних в’язнів у сучасній Росії, повідомляє про порушення прав людини у російських в’язницях, у багатьох регіонах цієї тоталітарної держави.

«Проте цими діями Росія ліквідує зовсім не так званих «іноземних агентів» – навпаки, вона знищує свободу наукових досліджень, закриває рота та заганяє в підпілля чи видавлює на еміграцію людей, які хочуть допомогти своїй країні зрозуміти та усвідомити трагедії радянського минулого, зберегти історичну пам’ять, налагодити стосунки з іншими країнами та зберегти свободу в Росії. Намагаючись змусити замовкнути «Меморіал», російський авторитарний режим тим самим риє собі могилу», – упевнений український правозахисник.

Фото: ukrinform.com
Фото: jnsm.com.ua

Петицію на захист “Меморіалу” можна підписати тут. А ось тут можна підписати петицію проти російського закону про іноземних агентів, яку вже підписали понад 300 тисяч людей.