У Харкові пом’янули убитих нацистами євреїв

У центрі Харкова 28 листопада, у перший день Хануки, відбулася жалобна хода та мітинг на згадку про євреїв, убитих нацистами під час окупації міста в роки Другої світової війни.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

Акцію було присвячено страшній річниці – 80-річчю вбивства євреїв у дворі солдатської синагоги на вулиці Громадянській 14-16 грудня 1941 року. Окупанти почали знищувати єврейське населення Харкова саме першого дня Хануки, який того року припав на 14 грудня. Колону євреїв гнали від синагоги на вулиці Пушкінській Громадянською до солдатської синагоги. На подвір’я синагоги заганяли тих, хто не міг йти далі – старих, хворих та дітей. Решту гнали за околицю міста, у бараки Станкозаводу у Дробицькому яру. Біля солдатської синагоги знайшли свою смерть близько 400 людей.

Хода пройшла тим самим шляхом, яким нацисти гнали у ті страшні роки євреїв. Перед колоною за традицією несли шість жовтих зірок – на згадку про шість мільйонів євреїв, які загинули в Голокості.

Перед синагогою на Громадянській пройшов жалобний мітинг. До його учасників звернувся голова організації “Національна пам’ять – Голокост” Ігор Кац, нагадавши присутнім про трагедію. Равін Леві Райцис прочитав фрагмент Книги Тегілім.

У супроводі мелодії “Плач Ізраїлю”, яку виконала скрипалька Катя Макарова, прозвучала перекладена українською мовою “Молитва за людей, які загинули, освятивши ім’я Всевишнього”. Своїми спогадами поділилися харків’яни, котрі ще дітьми пережили жахи Голокосту.

Також у ході акції пройшов невеликий театралізований перформанс, що нагадав про знищення дітей-євреїв. На огорожі школи навпроти будівлі, де колись була синагога, було розгорнуто виставку, присвячену участі євреїв у боротьбі проти нацистів у роки Другої світової війни.