88-та річниця Голодомору. План заходів у Харкові

27 листопада 2021 року, у 88-і роковини Голодомору, який забрав мільйони життя українських селян, у Харкові вшанують пам’ять загиблих болісною смертю у 1932-1933 роках. Жалобні заходи проходитимуть протягом дня у різних локаціях міста.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського Євромайдану у Facebook.

В пам’ять про жертви проведуть Заупокійні Святі Літургії та панахиди у Свято-Миколаївському храмі УГКЦ, (вул. Гвардійців Широнінців, навпроти д. 11, початок о 8:00) та Свято-Дмитрієвському храмі УГКЦ, Полтавський шлях 44, початок о 9:00).

О 12:00 відбудеться покладання квітів до Меморіалу жертвам Голодомору, що на Окружній дорозі (виїзд на Білгород).

О 12.30 розпочнеться Хресна Хода Пам’яті від майдану Конституції вулицями Сумською та Маяковського до Хреста Пам’яті у Молодіжному парку. До пам’ятного знаку покладуть квіти та колоски та проведуть панахиду (початок о 13:20).

У рамках всеукраїнської акції “Запали свічку пам’яті”, що розпочнеться о 15:00 на площі Свободи біля намету “Все для перемоги”, запалять свічки та лампадки (о 16:00).

У Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова на згадку про заморені голодом українці відкрилася виставка «Україна 1932–1933. Геноцид голодом».

Виставка складається з десяти інформаційних банерів, які розповідають про причини виникнення Голодомору, перебіг подій, жертовності небайдужих людей до долі пересічних громадян, які стали жертвами сталінського режиму. Також вона звертає увагу на наслідки цієї трагедії для України.

У створенні виставки взяли участь Український інститут національної пам’яті, Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» та Міністерство закордонних справ України.

Виставка «Україна 1932-1933. Геноцид голодом» працює на першому поверсі музею. Вхід вільний.

Довідка: Слово Голодомор означає масове вбивство голодом, від якого не було порятунку. По суті, це акт геноциду українського народу, скоєного керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду. Він став причиною загибелі мільйонів українців у сільській місцевості на території УРСР та Кубані, де переважну більшість населення складали українці. Його метою було придушення українського національно-визвольного руху та фізичне знищення частини українських селян.