СБУ викрила хакерів із Києва та Харкова, які за $200 зламували мобільні телефони (фото та відео)

Фото: ssu.gov.ua

Група хакерів з Києва та Харкова протягом двох років зламувала мобільні телефони та продавала персональні дані власників гаджетів. Жертвами зловмисників стали кілька сотень людей.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі СБУ.

За даними слідства, у складі групи було п’ять осіб, усі із вищою технічною освітою. У своїй діяльності використовували спеціально розроблене ПЗ та технічні засоби. Позиціонували себе як учасники міжнародного хакерського угруповання “Phoenix”.

Для отримання доступу до облікових записів користувачів мобільних пристроїв хакери використовували “фішингові” ресурси – копії сайтів Apple, Samsung і т.д. Завантажуючи програму або програму на такому «псевдоофіційному» сайті, користувач надавав зловмисникам пароль у свій обліковий запис. Отримавши доступ до акаунту, хакери знімали гроші з рахунків потерпілих, копіювали інформацію, що зберігалася на зламаному телефоні, та продавали її третім особам.

“Середня вартість за несанкціонований доступ до облікового запису власника мобільного телефону складала $200”, – розповіли у СБУ.

Ще одним видом діяльності зловмисників було розблокування вкрадених та втрачених iPhone, які потім продавали у мережі підконтрольних магазинів у Києві та Харкові.

Розпочато розслідування за ст. 361 КК (незаконне втручання у роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж). У рамках кримінального провадження оперативники провели серію обшуків за місцем роботи та проживання зловмисників, а також у підпільних технічних центрах, які працювали під виглядом магазинів із продажу телефонів.

Під час обшуків правоохоронці виявили:

  • комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами злочинної діяльності;
  • програмне забезпечення та технічні засоби для несанкціонованого втручання в акаунти;
  • вкрадені мобільні телефони, які під виглядом нових готували до продажу.

Слідство вирішує питання про повідомлення членам групи про підозру за ст. 361 КК. Також вживаються заходи, створені задля встановлення всіх можливих злочинців.

Як повідомляв Харків Times, співробітники кіберполіції в Харківській області викрили групу хакерів, які володіли професійними знаннями в сфері IT, і за допомогою вірусу отримували доступ до даних, збереженим в налаштуваннях браузерів користувачів. Поліцейські виявили 100 мільйонів дискредитованих облікових записів користувачів.

У Харкові піде під суд група хакерів, котра дискредитувала 100 мільйонів облікових записів користувачів.