Землю біля «Арізони», яку міська рада віддала безкоштовно, продають за $5 млн — ХАЦ

Земельна ділянка на вулиці Буковій у Харкові, яку кілька років тому було видано безкоштовно за «кооперативною схемою», зараз продається за $5,28 млн (139,6 млн грн).

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Харківського антикорупційного центру, який, у свою чергу, посилається на сайт olx.ua.

Йдеться про земельну ділянку площею 11,0346 га, розташовану на початку вул. Букової, між храмом Святого Сімейства та Олексіївським лугопарком.

Поблизу ділянки протікає річка Лопань, на березі якої розташовані пляжно-розважальні комплекси «Арізона» та «Аркада». Призначення: для малоповерхової житлової котеджної забудови. Вартість — $4800 за сотку.

Як стало відомо ХАЦ з кадастрової карти, ділянка належить обслуговуючій компанії «Житлово-будівельний кооператив «Відпочинок». Директором вказано Георгія Баликова. Засновниками – Ірину Хоменко, Ольгу Боєву, Ігоря Ковтуна, Олену Вороновуа та Георгія Баликова.

За даними сайту «Наші гроші», наприкінці грудня 2016 року Харківська міська рада безкоштовно передала ОК ЖБК «Відпочинок» під забудову 11,03 га на вул. Буковій (кадастровий номер 6310136300:12:001:0021).

Через кілька місяців прокуратура подала до суду позов з вимогою визнати незаконним та скасувати рішення міськради. Прокуратура стверджувала, що кооператив отримав у власність землю всупереч вимогам законодавства. Адже він не є житлово-будівельною компанією, а лише обслуговуючим, і кількість його членів не відповідає вимогам, встановленим Житловим кодексом.

Але суд вирішив, що після ухвалення у 2003 році парламентом закону «Про кооперацію» він замість Житлового кодексу часів УРСР визначає правила для кооперативів. І цей закон не містить обмежень щодо створення. Також, на думку суду, члени кооперативу не порушили чинне законодавство про придбання у власність землі чи нерухомості. Тож у задоволенні позову прокуратури відмовив.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура вимагає повернути територіальній громаді Харкова землю площею 4,5 га і вартістю більше 180 млн грн в Журавлівському гідропарку.

А також — ділянку в Лісопарку, вартість якої становить понад 450 млн грн. Земля не використовується за призначенням, до того ж з 2018 року місто не отримує за неї орендну плату.

Харківська міська рада віддала під забудову землю в П’ятихатках, яка їй не належала.

Суд повернув Харкову виділену за «кооперативною схемою» ділянку біля метро «Ботанічний сад». І дві земельні ділянки у Молодіжному парку.

Прокуратура вимагає повернути Харкову ділянку за 4 млн гривень.