Пожежа на вулиці Культури у Харкові: пошкоджені 30 квартир (доповнено)

Фото: Суспільне Харків

Нічна пожежа у житловому будинку по вулиці Культури, 10 у Харкові призвела до пошкодження 30 квартир.

Про це повідомив журналістам перший заступник Харківського міського голови Олександр Новак, передає кореспондент Харків Times.

За словами Новака, будинок, в якому сталася пожежа, побудований у 1935 році, в ньому п’ять під’їздів. Покрівля будинку шиферна, перекриття дерев’яні. Вогонь знищив 500 кв. м покрівлі над четвертим та п’ятим під’їздами.

“Постраждали 30 квартир, які розташовані у четвертому та п’ятому під’їздах. Найбільш постраждали квартири на четвертому та п’ятому поверхах, і від залиття водою постраждали усі квартири до першого поверху”, – сказав Новак.

Міський штаб організував евакуацію мешканців будинку та надання їм допомоги. “Люди були розміщені у теплому приміщенні, вони були забезпечені гарячими напоями”, – сказав Новак.

Близько третьої години ночі жителі перших трьох під’їздів почали повертатися до своїх квартир.

Комунальники вже відновили відключене підчас пожежі електроспоживання у перших трьох під’їздах будинку, а також подачу холодної води у всьому будинку. З ранку ведуться роботи з відновлення теплопостачання у перших трьох під’їздах – їх планують завершити до кінця дня. Наступної доби підключатимуть до теплозабезпечення четвертий та п’ятий під’їзди. Газовики сьогодні також обіцяють підключити перші три під’їзди, згодом буде поданий газ і у два постраждалих під’їзди.

Фахівці розпочали обстеження пошкоджених квартир, оцінюють розмір збитків. “Плануємо надання матеріальної допомоги з міського бюджету, в тому числі і на відновлення житла”, – сказав Новак. Спочатку планується спорудити тимчасову покрівлю, а згодом провести відновлювані роботи.

Заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила, що у квартирах, які постраждали від пожежі, проживає близько 70 осіб. Більшість із них знайшли тимчасовий притулок у родичів чи знайомих, а десять осіб були тимчасово поселені у міському соціальному готелі. “Це три подружжя, всі вони достатньо літні, більшість з них – пенсіонери. Це також сім’я з трьох людей, і ще один чоловік. Ще дві сім’ї взяли адресу цього готелю – в одній дві людини, в другій три людини – сказали, що вони самостійно прибудуть до готелю, коли знайдуть свої документи та визначаться, їхати чи не їхати”, – сказала вона.

“Вони там перебуватимуть стільки, скільки треба. Перебування в готелі коштує 51 гривню за одне місце на добу, але ми надаємо їм матеріальну допомогу на проживання за бюджетні кошти”, – розповіла віцемер.

Як повідомляв Харків Times, вночі виникла пожежа у житловому шеститиповерховому житловому будинку на вулиці Культури, 10 біля Сумського ринку у центрі Харкова. Коли приїхали рятувальники, вогонь поширився на квартири верхнього поверху будівлі. Площа пожежі складала близько 500 кв.м.

О 08:01 пожежу було ліквідовано.

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом пожежі.