Харківський реєстратор, який переоформив іпотечну квартиру на кредитора, постане перед судом (фото)

Ілюстративне фото

Держреєстратор незаконно переписав право власності на квартиру вартістю близько 600 тис. грн, поки її власник ще виплачував іпотеку. Слідство закінчено, справу передано до суду. Фігуранту загрожує до восьми років позбавлення волі.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Досудове розслідування встановило, що у листопаді 2017 року до державного реєстратора звернулася організація із заявою на державну реєстрацію прав на квартиру у Харкові.

Реєстратор цю заяву задовольнив: незаконно зареєстрував та вніс до Держреєстру прав на нерухоме майно запис про перехід права власності від колишнього власника, який ще не виплатив іпотеку, до згаданої організації.

На момент укладення іпотечного договору законодавець не передбачав можливості передачі права власності на предмет іпотеки від боржника до кредитора в рахунок виконання основного зобов’язання тільки за умови наявності застереження в іпотечному договорі. Згідно ст.58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної сили, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Таким чином, підозрюваний протиправно позбавив колишнього власника квартири права власності, чим завдав матеріальну шкоду на суму майже 600 тис. грн.

Чугуївська окружна прокуратура Харківської області затвердила та направила до суду обвинувальний акт стосовно державного реєстратора за фактом зловживання повноваженнями особою, яка надає публічні послуги, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 365-2 КК).

Справу розглядатиме Зміївський районний суд Харківської області.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією або без майна.

Як повідомляв Харків Times, держреєстратору повідомили про підозру в липні цього року.