На приватній нафтобазі у Дергачах виробляли сурогатне паливо у промислових масштабах (фото та відео)

Фото: khar.gp.gov.ua

Детективи викрили організаторів незаконного виробництва та продажу сурогатного палива. Ділки налагодили виробництво на приватній нафтобазі у місті Дергачі, Харківського району.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, зловмисники купували у нафтохімічних компаній низькоякісну сировину, до якої додавали хімічні присадки для штучного підвищення октанового числа.

“Отриману сполуку реалізовували під виглядом бензину «Євро-95» на мережах АЗС у Харківській області, а також державним і комунальним підприємствам.”, – розповіли в прокуратурі.

Слідчі також встановили, що ділки увійшли в змову з власником мережі АЗС, які працюють у Харкові та області, щоб той купував неякісне паливо для подальшого продажу за завищеною вартістю.

За інформацією прес-служби Нацполіції області, організував злочинну групу підприємець із Харкова. Куплену на підприємствах у Харківській та Сумській областях неякісну сировину за документами проводили як розчинник. Прагнучи уникнути уваги правоохоронців, за товар розраховувалися лише готівкою. Однак одне з підприємств навіть не мало технічних можливостей та потужностей для виготовлення стабільної фракції бензину.

Проводиться розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за ст. 190 КК (шахрайство) та ч.2 ст. 204 КК (незаконне виготовлення, зберігання, збут чи транспортування з метою збуту підакцизних товарів).

У рамках розслідування кримінального провадження оперативники провели серію обшуків на підпільному міні-заводі, АЗС в авто та за місцем проживання зловмисників. Під час обшуків правоохоронці виявили вилучено понад 7,6 тонн паливно-мастильних матеріалів, у тому числі й 5 тонн присадок, «чорнові» записи, фінансово-господарську документацію, гроші в різній валюті.

Загальна вартість вилученого майна – 192 млн. грн.

До суду направлено клопотання про арешт на вилучене майно. Слідство вирішує питання про повідомлення підозри учасників схеми.

Як повідомляв Харків Times, прикордонники викрили схеми постачання сурогатного палива, виготовленого з російської сировини.