Наповнюваність Краснопавлівського водосховища знизилася до критичної

Фото: Харків Times

Рівень води у Краснопавлівському водосховищі, що забезпечує 20% мешканців Харківської області, знизився до критичної позначки.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Лозівської міськради з посиланням на регіональну комісію ТЕБ.

Рівень води становить 106,82 м, а вже з позначки 106,6 – вважається аварійним. Вже з грудня 400 тисяч мешканців Харківської області можуть залишитись без води.

Краснопавлівське водосховище, розташоване в Лозівському районі, – це наливна водойма, в яку закачується дніпровська вода по каналу «Дніпро-Донбас». За регламентом водообмін мають проводити двічі на рік – навесні та восени.

Востаннє водосховище наповнювали наприкінці 2020 року. Причому подали води вдвічі менше від необхідного – 62,9 млн кубометрів зі 120.

На засіданні регіональної комісії вирішили звернутися до Держкомісії з НС з проханням терміново виділити із резервного фонду державного бюджету 34,325 млн грн. на закачування води до Краснопавлівського водосховища.

Довідка. Наповнення Краснопавлівського водосховища через канал Дніпро-Донбас здійснюється 12 насосними станціями загальною витратою 120 куб. м/с. Щоб перекачати сюди воду з Дніпра, необхідно провести водообмін спочатку в Орільському водосховищі, після чого вода зможе перейти до Краснопавлівського водосховища. Водойма має повний обсяг 420 млн куб. метрів, корисний об’єм – 412 млн куб. метрів. За інформацією керівництва каналу Дніпро-Донбас, на весь процес потрібно 42 доби.

Як повідомляв Харків Times, 5 листопада 2020 року почали наповнювати канал Дніпро-Донбас, через який здійснюється водообмін у Краснопавлівському водосховищі.