Аудитори знайшли порушення на 133 млн грн на Панютинському вагоноремонтному заводі

Фото: cfts.org.ua

Держаудитслужба, дослідивши господарську діяльність Панютинського вагоноремонтного заводу (Харківська область) за три роки, виявила неефективні управлінські рішення та збитки на 133 млн. гривень.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Північно-східного офісу Держаудитслужби.

Аудитори зазначають, що засноване у 1869 році підприємство входить до складу АТ «Укрзалізниця» Через відсутність держзамовлення та неефективного управління підприємство нині переживає нелегкі часи.

“Держаудитори виявили низку факторів та недоліків, що негативно впливають на господарську діяльність заводу, достовірність бухгалтерського обліку та фінансової звітності. При цьому завод мав невикористані резерви для покращення свого фінансового стану”, – розповіли у відомстві.

Під час аудиту фахівці встановили порушень на 83 млн грн (недотримані доходи, непродуктивні витрати):

  • Завод не реалізував 19 тис. тонн накопиченого металобрухту, в результаті не отримав доходу у розмірі 74 млн. грн;
  • На будівництво трансформаторної підстанції та системи пожежогасіння ПВРЗ витратив 4,6 млн. гривень. Однак через невиконання умов договорів будівництво на об’єктах не завершено і вони не введені в експлуатацію;
  • Через несвоєчасну сплату податків і зборів підприємство оштрафували на 2 млн грн, і завод зобов’язаний сплатити судовий збір у сумі 254 тис. гривень.

Крім цього під час ревізії аудитори виявили фінансові порушення, що спричинили збитки на загальну суму 51 млн грн:

  • Менеджмент підприємства, який не виконав вимоги Закону України «Про публічні закупівлі», провів закупівлі запчастин для вагонів за завищеними цінами та завдав заводу збитків на 20 млн. гривень;
  • ПВРЗ недоотримав 16 млн. гривень через бездіяльність менеджменту зі стягнення накопиченої дебіторської заборгованості;
  • Через неякісну охорону майна допущено розкрадання запчастин 400 списаних вагонів вартістю понад 1,5 млн грн;
  • Завод сплатив 10 млн грн неустойки за невиконання умов договорів постачання запчастин до вагонів.

Результати ревізії аудитори передали до правоохоронних органів.

Як повідомляв, Харків Times, колективу Панютинського вагоноремонтного заводу (Харківська область) 26 лютого представили нового керівника – В’ячеслава Коваленка.

Держаудитслужба підчас ревізії фінансовогосподарської діяльності Панютинського вагоноремонтного заводу за період з 1 січня 2018 р. по 30 вересня 2019 р. встановила фінансові порушення на загальну суму 42,3 млн гривень.

Укрзалізниця хоче продати Панютинський вагоноремонтний завод.