СБУ заявила про затримання у Харкові шпигуна зі Східної Азії та його українського посібника (фото, відео, доповнено)

Контррозвідники Служби безпеки України 5 листопада затримали у центрі Харкова іноземця і громадянина України, які працювали в інтересах спецслужб однієї з країн Східної Азії.

Про це розповів журналістам начальник Управління СБУ в Харківській області Романа Дудін, повідомив кореспондент Харків Times.

Співробітники спецслужби встановили, що іноземний громадянин, який тривалий час перебуває в Україні, здійснював цілеспрямовану шпигунську діяльність. Він намагався отримати від одного з харківських науковців відомості щодо новітніх вітчизняних розробок у сфері матеріалознавства та радіофізики, які використовуються в сфері оборони, зокрема, тих, що становлять державну таємницю.

“Перебуваючи на посаді керівника однієї з організацій, діяльність якої спрямована на розвиток міжнародних відносин у гуманітарній сфері, встановлював неофіційні контакти із представниками вітчизняних закладів вищої освіти та науково-дослідних інститутів”, – сказав Дудін.

У квітні співробітники СБУ відкрили кримінальну справу за матеріалами контррозвідки.

Також слідством встановлено, що іноземний громадянин за грошову винагороду залучив для отримання таємних відомостей громадянина України, який був посередником у отриманні відомостей та здійснював юридичне супроводження передачі матеріалів урядовим установам іноземної держави під виглядом спільної наукової діяльності. За наявними даними, цей громадянин працює юристом.

Співробітники СБУ затримали зловмисників “на гарячому” після отримання ними матеріалів, що становлять державну таємницю. За результатами проведених обшуків вилучено засоби зв’язку, комп’ютерну техніку, флеш-накопичувачі, документи та інші матеріали, які будуть досліджені на наявність додаткових доказів та обставин протиправної діяльності фігурантів.

Наразі іноземцю повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 114 Кримінального кодекса (шпигунство) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави 20 млн грн. Затриманому громадянину України повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), щодо нього обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави 1 млн грн.

Тривають слідчі дії.

Прокурор Харківської області Олександр Фільчаков повідомив, що науковець, в якого затримані намагалися купити таємні відомості, фігурує у справі в якості свідка. Встановлено, що затриманий громадянин однієї з країн Східної Азії встановлював особисті контакти з представниками вищих навчальних закладів Харківщини для зарахування іноземних студентів.

За даними Цензор.Нет, СБУ затримало громадянина Китаю, який діяв під прикриттям громадської організації Китайсько-український центр економічного та культурного співробітництва, що діє у Харкові з 2007 року.