Суд відмовив «Опорі» у позові до Основ’янської ТВК у Харкові

Харківський окружний адміністративний суд відмовив представникам Громадської організації «Громадянська мережа «Опора» у задоволенні позовних вимог до Основ’янської районної територіальної виборчої комісії щодо виявлених розбіжностей у протоколах дільничної виборчої комісії та районної ТВК.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення ГО «Опора».

Таке рішення у судовому засіданні озвучила суддя Харківського окружного адміністративного суду Лариса Мар’єнко.

Під час судового засідання представники «Опори» зазначили, що протокол дільничної комісії було складено одразу після опівночі, а до ТВК комісія приїхала лише через 12 годин.

Крім того, суддя Мар’єнко повідомила, що на дії цієї дільничної комісії написав скаргу й інший спостерігач, який не має відношення до організації «Громадянська мережа «Опора». Цей спостерігач помітив членів комісії за заповненням протоколу на території ТВК та тим, що вони мали з собою печатку. Ця скарга не була розглянута.

У той же час суддя Мар’єнко у рішенні вказала, що дані, які має суд, зокрема, по протоколу засідання ТВК, не відрізняються. Скарг на дії комісій не надходило, тож підстав для задоволення позову суддя не має.

Представник третьої сторони — кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова — у судовому засіданні наголошував, що скарг до оголошення результатів виборів до міської ТВК не надходило, а приймати скарги після оголошення комісія не має права згідно з Виборчим кодексом.

На думку координатора спостереження Громадянської мережі «Опора» за виборами в Харківській області Миколи Зінченка, суд ухвалив рішення, виходячи з формальних ознак, проте проблему розбіжності даних у протоколах вирішено не було. Фактично дані, які були у протоколі спостерігача «Опори», до уваги не брали.

Це рішення суду «Опора» планує оскаржити в апеляції.

Як повідомляв Харків Times, в “Опорі” заявили про фальсифікацію протоколу підрахунку голосів на виборчій дільниці №631675 (пров. Лиманський, 1, Основ’янський район).

У громадській організації «Громадянська мережа «Опора» заявили, що на дев’яти дільницях у Новобаварському районі Харкова сфальшовано протоколи підрахунку голосів.

“Опора” заявила також про виявлення фальсифікацій щодо даних із 30 виборчих дільниць у протоколі Холодногірської районної у місті Харкові ТВК.

«Опора» оскаржує в суді результати підрахунку голосів на позачергових виборах Харківського міського голови.

Харківська міська ТВК частково задовольнила скарги громадянської мережі «Опора».