Зміївський суд забрав у приватників чотири ділянки цінної землі

Фото: openforest.org.ua

Зміївський районний суд Харківської області ухвалив повернути державі чотири ділянки, розташовані в Національному природному парку «Гомільшанські ліси» та у водоохоронній зоні Сіверського Дінця.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За інформацією слідства, у 2019 році чиновник Держгеокадастру, порушуючи законодавство, дозволив передачу цих ділянок у приватну власність.

“Вказані земельні ділянки відносяться до земель природно-заповідного фонду України, які мають особливу екологічну, наукову, естетичну, господарську цінність і є об’єктами комплексної охорони. Відповідно до вимог Земельного кодексу України, землі природно-заповідного фонду відносяться до особливо цінних земель і не можуть передаватися у приватну власність із державної власності.” – пояснили у прокуратурі.

Площа незаконно виведеної із держвласності землі склала 3,5 га, вартість – близько 1 млн грн.

Прокуратура подала до суду чотири позови з вимогою усунути порушення законодавства та повернути державі чотири дільниці, які належать до земель природно-заповідного фонду України. Суд погодився з вимогами прокуратури та скасував накази Держгеокадастру у Харківській області та реєстрацію права власності на ці ділянки.

Рішення суду поки що не не набуло чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження.

Як повідомляв Харків Times, чиновник Держгеокадастру піде під суд за незаконну передачу приватникам ділянок у «Гомільшанських лісах».