Харківська міська ТВК частково задовольнила скарги громадянської мережі “Опора” – Матвієнко

Харківська міська територіальна виборча комісія частково задовольнила скарги громадянської мережі “Опора” у межах своїх повноважень.

Про це сьогодні, 6 листопада, заявила журналістам голова ТВК Олена Матвієнко, повідомив кореспондент Харків Times.

“Ми взяли до уваги інформацію, надану “Опорою”. А все інше – щоб ми скасували протоколи Новобаварської та Основ’янської комісій, це не в наших повноваженнях на даному етапі. Поки що це можливо лише через суд. Скарги були подані не вчасно. Серед повноважень ТВК немає повноважень щодо повторного підрахунку голосів на дільничних виборчих комісіях. Скасувати протоколи Новобаварської та Основ’янської комісій, коли ми вже їх прийняли, склали звіт про результати, може лише суд. Так само і ухвала про обрання – лише суд чи вища комісія можуть їх скасувати”, – зазначила Матвієнко.

Вона також повідомила, що напередодні ухвала ТВК №197 про часткове задоволення скарги “Опори” була оскаржена в суді, який залишив позов без задоволення.

“Чекаємо на рішення інших судів. Харків – це велике українське місто, тому до нього прикута увага журналістів, громадян і навіть іноземних послів. Я можу сказати, що на момент оголошення результатів та постанови щодо обрання Ігоря Терехова до ТВК не надійшло жодних скарг чи заяв, це були тільки якісь повідомлення у ЗМІ, у фейсбуці.На мою думку, це більше був піар від кандидатів.Така їхня політична лінія, щоб нагнітати обстановку.А Харківська ТВК діяла і діятиме лише в рамках Виборчого кодексу і лише в межах своїх повноважень”, – наголосила Матвієнко.

“Опора” повідомила, що суд відмовив у позові кандидату на посаду Харківського міського голові Ігорю Терехову, який просив визнати протиправною та скасувати постанову ТВК від 4 листопада щодо прийняття до відома наявність розбіжностей у даних протоколів дільничних виборчих комісій та протоколів територіальних у місті комісій.

У оскаржуваній постанові міська ТВК відмовила Громадянській мережі ОПОРА у задоволенні вимоги щодо зобов’язання районних у місті Харкові ТВК провести повторний перерахунок голосів на дільницях, щодо яких у протокол про підрахунок голосів районних ТВК були внесені дані, які містять істотні розбіжності з протоколами дільничних виборчих комісій, отриманих спостерігачами “Опори” на підсумкових засіданнях. Хоча формально ТВК задовольнила вимогу взяти до уваги наявність розбіжностей у протоколах, але у всіх вимогах, спрямованих на усунення таких розбіжностей, “Опорі” було відмовлено. Але саме через те, що ТВК прийняла та розглянула скаргу ОПОРИ, та взяла до уваги наявність розбіжностей і був поданий позов. Представники Терехова вважали, що оскаржувати дії ТВК після оголошення результатів виборів незаконно. Позов був поданий до ТВК, а “Опора” була залучена в якості третьої сторони. Представники “Опори”, як і представники міської ТВК, заперечували проти задоволення позову.

Як повідомляв Харків Times, в Опорі заявили про фальсифікацію протоколу підрахунку голосів на виборчій дільниці №631675 (пров. Лиманський, 1, Основ’янський район).

У громадській організації «Громадянська мережа «Опора» заявили, що на дев’яти дільницях у Новобаварському районі Харкова сфальшовано протоколи підрахунку голосів.

“Опора” заявила також про виявлення фальсифікацій щодо даних із 30 виборчих дільниць у протоколі Холодногірської районної у місті Харкові ТВК.

«Опора» оскаржує у суді результати підрахунку голосів на позачергових виборах Харківського міського голови.