У Харкові проведуть випробування пігулок від COVID-19 компаній Pfizer та Merck

Ілюстративне фото з відкритих джерел

В Україні розпочинаються випробування таблеток від COVID-19 виробництва компаній Pfizer та Merck. Їх проведуть у Харкові на базі студентської лікарні.

Про це Харків Times дізнався із відповідного наказу МОЗ України.

Згідно з наказом МОЗ, таблетки від Pfizer та Merck тестуватимуться на базі міської студентської лікарні у Харкові.

У клінічних випробуваннях візьмуть участь дорослі добровольці, які контактували з хворими на COVID-19 або проживають з хворими на одній території.

Першою країною, яка схвалила використання противірусного препарату від Merck, стала Велика Британія.

Передбачається, що за умови приймання на ранніх стадіях хвороби ці препарати дозволять уникнути ускладнень.

Управління з контролю за лікарськими засобами та медичними товарами Великої Британії (MHRA) після перевірки та аналізу даних постановило, що препарат Lagevrio (молнупіравір) є безпечним та ефективним для запобігання ускладненням коронавірусної хвороби.

Він допомагає знизити ризик госпіталізації та смерті у людей, які мають легку чи середню форму хвороби, але перебувають у групі ризику.

Молнупіравір дозволили застосовувати людям, що мають легку та помірну форму COVID-19 і принаймні один фактор ризику розвитку тяжкого захворювання (ожиріння, старший вік, цукровий діабет або захворювання серця).

Це перший схвалений пероральний противірусний препарат для лікування COVID-19.

Як повідомляв Харків Times, за даними МОЗ, у Харківській області станом на 8:00 5 листопада виявили 213 742 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, 1 733 — минулої доби.

У Харківській області хворих на коронавірус лікують в 22 лікарнях області.