Харківська кіберполіція виявила нову фейкову «Дію» (фото, відео)

Кіберполіція Харківської області виявила другий випадок підробки додатка цифрових послуг. Цього разу попався 17-річний харків’янин.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції.

Мешканець Харкова розробив сайт, який з мобільного телефону виглядав як додаток «Дія». Заплативши невеликі гроші, користувачі мали можливість створити будь-який документ від паспорту до COVID-сертифікату.

17-річний юнак на віддаленому сервері створив сайт, який із браузера мобільного телефону виглядав як оригінальний додаток «Дія». Кожному передплатнику горе-програміст надавав посилання на свою розробку через бот у месенджері. За цим посиланням користувачі могли власноруч створити документи, які відображалися у підробці державного додатку послуг.

Крім того, вебплатформа генерувала підробний QR-код, який після сканування демонстрував навіть сторінку його успішної валідації.

Передплата коштувала 200 гривень. Також за 200 гривень користувачі мали можливість згенерувати фейковий паспорт громадянина України, 300 гривень коштував фіктивний COVID-сертифікат, 100 гривень – посвідчення водія.

У боті правопорушника авторизувалося понад 20 тисяч користувачів.

Наразі бот заблокований. Кіберполіція встановлює осіб, які використовували фальшиві документи.

За місцем проживання фігуранта правоохоронці провели обшук. Вилучено жорсткий диск, смартфони та банківські картки, які використовувалися у протиправній діяльності.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 325 КК (Порушення санітарних правил та норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням). Максимальне покарання, яке може загрожувати зловмисникові, – до трьох років позбавлення волі.

Слідчі дії продовжуються.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові співробітників приватної клініки викрили в підробці ПЛР-тестів і внесення неправдивих даних у мобільний додаток «Дій вдома».

У харківській турагенції щомісяця продавали близько 600 підроблених ПЛР-тестів.

У Харківській області викрили торговців фейковими COVID-сертифікатами та ПЛР-тестами.