Прокуратура оскаржує в суді незаконне будівництво багатоповерхівки на вулиці Куликівській

Фото: Харків Times

Київська окружна прокуратура м. Харкова заперечує у суді будівництво багатоповерхового житлового будинку у центрі міста, виконане під виглядом реконструкції квартир.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За інформацією слідства, забудовник зарахував об’єкт до неналежного класу наслідків.

“Зокрема, згідно з абз. 13 ч. 5 ст. 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», до незначних наслідків (СС1) не можуть бути віднесені житлові будинки понад чотири поверхи.”, – пояснили у прокуратурі.

Прес-секретар прокуратури області Дмитро Чубенко розповів Харків Times, що йдеться про 18-поверховий житловий будинок за адресою: Куликовська, 32.

За даними слідства, замовником будівництва є фізична особа – підприємець, який не отримав документів, що дають право на проведення будівельних робіт. А саме – дозволи на виконання будівельних робіт, затвердженого проекту та містобудівних умов та обмежень для забудови земельної ділянки.

Узаконити будівництво багатоповерхівки підприємець намагається за допомогою декларацій щодо готовності до експлуатації об’єкта. На підставі цих документів “підприємцем як замовником будівництва було зареєстровано право власності на низку квартир житлового комплексу”. Надалі квартири відчужено на користь товариства з обмеженою відповідальністю, яке є власником земельної ділянки, де розташовано об’єкт будівництва.

Зазначені обставини стали підставою для направлення окружною прокуратурою позову до Господарського суду Харківської області. Позов подано до фізособи-підприємця та до товариства з обмеженою відповідальністю про відміну реєстрації повідомлень про початок виконання будівельних робіт та декларацій про готовність об’єкта до експлуатації.

Будівництвом 18-поверхового житлового комплексу по вулиці Куликівській, 32 займається Turkish Development. Про це повідомляє сайт компанії.

“Тихий історичний центр Харкова; близькість найкрасивішої вулиці в місті – вулиці Дарвіна з її знаменитими особняками; респектабельні сусіди; навчальні заклади – корпус Фармацевтичного інституту, ХНУГГ ім. А.М. Бекетова, Харківська державна академія дизайну та мистецтв (Худпром) – ось особливості розташування ЖК «Куликівський» від Turkish Development.», – йдеться на сайті компанії.

Здати об’єкт в експлуатацію забудовник планує у 3-му кварталі 2022 року. Згідно з інформацією на сайті більшість квартир уже продано.

За інформацією сайту Bihus.info, земельну ділянку площею 0,1 га на вул. Куликівській, 32 депутати міськради виділили харків’янці Наталі Гусар у червні 2019 року. Землю виділили під обслуговування житлового будинку, господарських споруд та споруд, але не під будівництво.

У серпні 2020 року у Гусар цю земельну ділянку викупив інший харків’янин Валерій Костюковський і зробив її як статутний внесок у засноване ним же харківське ТОВ “Куликовський”. Потім фірму переписали на іншу харків’янку – Вікторію Міцу. Надалі квартири в ЖК оформлювали або на неї, або на її ТОВ.

На запит Bihus.info в ТОВ Туркіш Девелопмент розповіли про спільну діяльність з ТОВ Куликовський.

“Перебуваючи у договірних з ТОВ “Куликовський” щодо сумісної діяльності з будівництва ТОВ “Туркіш Девелопмент” приймає активну участь у проведенні робіт з реконструкції будинку (квартир) за адресою Харків, вул. Куликівська, 32. Однак ця участь не передбачає отримання будь-яких дозвільних документів, або розробку проектної документації для будівництва, а лише полягає у наданні згоди на використання назви Туркіш Девелопмент при реалізації об’єкту реконструкції та проведенні різноманітних маркетингових заходів для популяризації бренду Туркіш Девелопмент”, – йдеться у відповіді.

За інформацією журналістів-розслідувачів, ТОВ Туркіш Девелопмент належить у рівних долях Костянтину Альперовичу, Сергію Чорноморцю та Угуралу Рамазану. Відповідальності за те, що саме та як буде збудовано на вулиці Куликівській, 32, це ТОВ фактично не несе.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові судитимуть місцевого жителя, який, підробивши документи, оформив право власності на цокольний поверх, а потім на цілий будинок на Гончарівці. Збитки державі склали понад 2 млн грн.