Сьогодні вночі Україна переходить на зимовий час

Фото: toretsk.city

В Україні о 4:00 31 жовтня за київським часом стрілки годинника потрібно буде перевести на одну годину назад — на 3:00.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

В Україні перехід на поясний (зимовий) час регламентується постановою Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України».

Згідно з постановою, час другого часового поясу (київський час) щорічно переводять в останню неділю березня о 3:00 на годину вперед і в останню неділю жовтня о 4:00 на годину назад. При цьому перехід щоразу затверджується окремим наказом Мінекономрозвитку.

Щоб кожні півроку не плутати, куди переводити стрілки годинника, слід запам’ятати просту формулу ВВ-ОО. Це означає: «весной вперед – осенью обратно». Це правило застосовується для наручного і настінного годинника. Таймери на ПК, ноутбуках, смартфонах раз на півроку автоматично переходять на потрібний час.

Літній час використовується у майже 70 країнах світу, у тому числі майже у всіх країнах Європи. Однак Європейський Союз має намір відмовитися від переходу на зимовий та літній час уже 2021 року.

Український парламент двічі намагався скасувати переведення годинників. Вперше це сталося у 2011 році, Україна залишилася у літньому часі. Але згодом рішення відкликали.

Друга спроба відбулася через десять років. 3 березня 2021 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект закону №4201 «Про обчислення часу в Україні», яким планується скасувати переведення годинників. Якщо законопроект проголосують у другому читанні та загалом, Україна може назавжди залишитися у зимовому часі.

Як повідомляв Харків Times, Рада попередньо скасувала переведення годинників на літній та зимовий час.