Міністр Чернишов повідомив, коли завершиться об’єднання “Електроважмашу” та “Турбоатому”

Фото: www.turboatom.com.ua

Процес об’єднання харківських АТ “Турбоатом” та АТ “Електроважмаш” у підприємство “Українські енергетичні машини” має завершитися до кінця 2021 року.

Про це під час візиту до Харківської області, 29 жовтня заявив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, повідомляє Харків Times з посиланням на Укрінформ.

“Я розумію, що до кінця цього року повна реєстрація та остаточне об’єднання (АТ “Турбоатом” та АТ “Електроважмаш” – ред.) відбудуться”, – сказав Чернишов.

Він додав, що генеральний директор “Турбоатому” Віктор Суботін представив програми розвитку об’єднаного підприємства та план замовлень на 2022 рік. Чернишов наголосив, що за останні роки “Турбоатом” знайшов шляхи для модернізації та виходу на нові ринки. Керівник підприємства запевнив, що об’єднання відбувається чітко за графіком.

«В Україні це наймасштабніша реорганізація великих підприємств, ми вперше проходимо всі організаційні, фінансові та кадрові зміни. Ми йдемо за запланованим Кабміном графіком, і до кінця цього року об’єднання вже буде закінчено. Станом на 1 січня це буде єдиним підприємством», – сказав Суботін.

Він зазначив, що вважає об’єднання історичною справедливістю, оскільки 1934 року нинішній “Турбоатом” був турбогенераторним заводом, а вже після Другої Світової війни було створено “Електроважмаш” для виготовлення тягових двигунів, куди передали генераторне обладнання.

«У всьому світі турбіна та генератор виробляються в одній компанії, це, безумовно, правильно, бо є один замовник на електростанцію. І лише у нас в Україні так сталося, що було дві різні компанії, і це було важко поєднувати у тендерах. Це рішення (про об’єднання) справедливе та дуже необхідне. Це дозволить нам активніше виступати на ринках, у контрактах і перемагати», – сказав Суботін.

Він запевнив, що виробництво тягових двигунів та електричних машин на потужностях «Електроважмашу» буде продовжено та розвиватиметься.

Планується, що об’єднане підприємство “Українські енергетичні машини” очолить Віктор Суботін.

Як повідомляв Харків Times, після об’єднання «Електроважмаш» та «Турбоатом» перейдуть в управління уряду.