У Харкові СБУ притиснула шахраїв, які намагалися притиснути СБУ (фото, відео)

У Харкові під час спільної операції СБУ та поліції затримали групу шахраїв, яка намагалася відібрати квартиру у літньої матері полковника запасу СБУ. Угруповання складалося з чотирьох членів, головний з яких на момент злочину перебував у СІЗО та керував подільниками звідти.

Про це Харків Times розповіли у прес-службах СБУ, прокуратури та Нацполіції області.

За даними правоохоронців, до складу групи входили троє громадян Азербайджану та одна юна українка. До цього часу компанія займалася дрібним шахрайством, але тепер вирішила відхопити великий куш.

Лідер групи, який і розробив увесь злочинний план, перебуває у СІЗО за підозрою у скоєнні розбійного нападу. Звідти чоловік керував подільниками та контролював усі їхні дії.

Фігуранти втерлися в довіру до 52-річного харків’янина та викрали з його будинку оригінали реєстраційних документів на квартиру на вул. Пушкінській, що належить його матері. Потім підробили документи та від імені пенсіонерки за допомогою київського приватного нотаріуса оформили довіреність на розпорядження її майном.

На підставі цієї довіреності зловмисники перереєстрували право власності на цю квартиру на свою 22-річну подругу, а потім оформили договір застави.

Щойно злодії отримали гроші за чужу квартиру, правоохоронці затримали всію трійцю, яка ще перебувала на волі.

Виявилося, що «віджати» квартиру вони хотіли у полковника запасу, колишнього співробітника Харківського управління СБУ, ветерана підрозділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю.

За результатами проведення обшуків в автомобілі та у місцях проживання лиходіїв поліцейські вилучили пістолет з ознаками переробки, документи та речі, що підтверджують злочинну діяльність фігурантів, мобільні телефони, $33,7 тис. та 30 тис. грн, отримані за договором застави квартири, а також колекцію кинджалів, яку збирав ветеран СБУ та яка зберігалася у квартирі його матері.

Організатору та трьом його спільникам збираються повідомити про підозру за ч. 4 ст. 190 КК (шахрайство). Потім прокуратура має намір клопотати про взяття всіх трьох під варту.

За шахрайство, скоєне в особливо великих розмірах, чинним законодавством передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років із конфіскацією майна.

Продовжуються слідчо-оперативні дії. Встановлюється причетність групи до інших аналогічних злочинів на території регіону.

Як повідомляв Харків Times, Харківський апеляційний суд передав у власність міста квартиру, яку після загибелі власниці привласнили шахраї.

У Харкові іпотечну квартиру незаконно переоформили на кредитора