«Полтавську арбалетницю», яка вчилася в Харкові, перевели з-під варти до лікарні

Суд змінив запобіжний захід для студентки харківського університету цивільного захисту, яка поранила з арбалету двох вчителів у полтавській школі. Експертиза виявила у дівчини серйозне психічне захворювання, яке заважало їй усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Про це Харків Times дізнався з Єдиного держреєстру судових рішень.

6 вересня 2021 року 19-річна студентка соціально-психологічного факультету Харківського національного університету цивільного захисту у Полтаві поранила з арбалету двох вчителів місцевої школи №11. На щастя, постраждалим вчасно надали допомогу.

8 вересня Київський районний суд Полтави обрав для Таїсії запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Також було призначено цілу низку експертиз, в тому числі й судово-психіатричну, оскільки в поведінці підозрюваної багато насторожувало.

Вона так і не змогла чітко пояснити свій вчинок. Спочатку заявляла, що хотіла «налякати», але пізніше зізналася, що в ніч з 4 на 5 вересня їй наснилося, ніби вона має когось вбити.

18 жовтня до матеріалів кримінальної справи було додано висновок комплексної судової психолого-психіатричної експертизи, згідно з яким дівчина в період «інкримінованого їй діяння» страждала на хронічне психічне захворювання — параноїдну шизофренію з галюцинаторно-параноїдним синдромом, — яке позбавляло її здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними. Експерти зробили висновок, що дівчина потребує на примусову госпіталізацію та надання психіатричної допомоги під посиленим наглядом.

Тому і слідчий, і прокурор звернулися до суду з проханням змінити для підслідної запобіжний захід з тримання під вартою на поміщення до лікарні «в умовах, що виключають її небезпечну поведінку».

Адвокат і законний представник фігурантки заперечень не мали.

В результаті суд клопотання слідчого про зміну запобіжного заходу з утримання під вартою на поміщення до психіатричного закладу задовольнив.

Постанова підлягає негайному виконанню й може бути оскаржена протягом п’яти днів з моменту її проголошення.

Повний текст рішення був складений 19 жовтня й опублікований 21 жовтня 2021 року.

Як повідомляв Харків Times, Таїсія Петрова, яка на початку вересня влаштувала стрілянину з арбалета в одній з полтавських шкіл, поскаржилася на цькування в шкільні роки.