Харківський Інститут імені Малої допомагає хворим з постковідними ускладненнями

Фото: kharkov.info

1 161 особа з коронавірусом перебуває на стаціонарному лікуванні у міських лікарнях Харкова. Якщо епідемія не піде на спад, місто виведе з резерву ще 280 ліжко-місць. А до лікування постковідного синдрому долучився Інститут терапії імені Л.Т. Малої НАМН України.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міської ради з посиланням на заступницю Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соцзахисту населення Світлану Горбунову-Рубан.

За інформацією чиновниці, 61 пацієнт з усієї кількості госпіталізованих вакцинован, головним чином мова йде про людей, які отримали тільки першу дозу вакцини.

Горбунова-Рубан також повідомила, що за останню добу було госпіталізовано 128 осіб, на кисневій підтримці знаходяться 917 хворих, у відділеннях інтенсивної терапії та реанімації — 83 людини, на апаратах штучного дихання — 52 пацієнта.

Віце-мер нагадала, що всього в міських медзакладах розгорнуто 1 540 ліжок для хворих на коронавірус, але цю кількість в разі потреби збільшать. Якщо захворюваність не піде на спад, в місті готові підготувати ще 280 резервних ліжок. Зокрема, приймати хворих зможе лікарня №2.

Також заступниця міського голови розповіла, що харківські медики займаються постковідним синдромом. Зокрема, велику роль у боротьбі з ним грає Інститут терапії імені Малої. Для допомоги хворим на другому поверсі інституту відвели 30 ліжок. Лікарі займаються постковідними ускладненнями і станами, обстежують хворих і дають рекомендації.

Крім того, за словами віце-мера, всі пацієнти з ускладненнями отримують спеціалізовану вузькоспрямовану допомогу залежно від патології.

«Людина, яка перехворіла на коронавірус, страждає від постковідного синдрому, вона може знаходитися у неврологічному, терапевтичному, гастроентерологічному та інших відділеннях через те, що на етапі виходу з ковіда у неї виникли якісь загострення. Ця система працює», — пояснила заступниця міського голови.

Як повідомляв Харків Times, за даними Міністерства охорони здоров’я, в Харківській області станом на 8:00 20 жовтня виявили 189 887 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 1 242 – за минулу добу.

За даними мерії, в реанімаціях Харкова взагалі немає вакцинованих від COVID-19.

У Харківській області хворих на коронавірус лікують в 22 лікарнях області. 11 жовтня прийом пацієнтів розпочала Вовчанська лікарня, з резерву виводять Валківську.

У 17-й лікарні всі місця для пацієнтів з COVID обладнають кисневими точками.