У Лозовій опалення ввімкнуть не раніше 25 жовтня – Сергій Зеленський

У місті Лозова Харківської області опалення ввімкнуть не раніше 25 жовтня, заявив міський голова Сергій Зеленський.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-центра Лозівської міськради.

Зеленський пояснив, що постачальник передбачив недостатні ліміти газу на жовтень для опалення населення. Їх розраховували за показниками попередніх трьох років, коли погода була теплішою. Наразі лімітів на жовтень вистачить лише на тиждень. Якщо ж використати газ з лімітів для бюджетних організацій, то вартість блакитного палива буде утричі дорожчою, – і теплопостачальне підприємство КП “Теплоенерго” лише за тиждень отримає збитки до 10 млн гривень.

“Враховуючи ці фактори, опалювальний сезон у Лозовій розпочнеться не раніше 25 жовтня. Тоді ж обігріватимуть навчальні закладі, що опалюються разом із житловими будинками – одними мережами. Щодо бюджетних установ з індивідуальним опаленням, котрі закуповують газ напряму, то ситуація ще складніша – не укладені договори на постачання блакитного палива”, – йдеться у повідомленні.

Наразі три десятки навчальних та медичних закладів Лозівської громади не можуть закупити природній газ. Ринкова вартість блакитного палива рекордно зросла і вже перевищила 45 тис грн за 1 тис куб. Керівники громади направили звернення до обласних та державних контролюючих органів.

Зеленський запевнив, що попри складну ситуацію тарифи на тепло для населення не зростатимуть. На перекриття різниці тарифів знадобиться 29 млн гривень. Лозівська громада розраховує на підтримку держави, бо самотужки громади не впораються з цією проблемою.

Як повідомляв Харків Times, Харківські тепломережі впроваджують сучасну систему диспетчеризації SCADA, завдяки якій все, що відбувається у системі теплопостачання міста, буде видно в режимі реального часу. У міській раді запевняють, що це дасть можливість не підвищувати тарифи.

Гендиректор “Харківських тепломереж” Василь Скопенко запевнив, що підприємство готове розпочати опалювальний сезон 2021-2022 у встановлені терміни.

У Харкові почали подавати тепло до медичних установ і навчальних закладів.

У КП «Харківські теплові мережі» пообіцяли почати подачу тепла в житлові будинки 14 жовтня.