У ХФТІ здійснили фізичний пуск ядерної установки “Джерело нейтронів”

У Національному науковому центрі “Харківський фізико-технічний інститут” НАН України було здійснено фізичний пуск ядерної установки “Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується прискорювачем електронів”.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби НАН України.

“В рамках виконання погодженої Держатомрегулюванням України програми фізичного пуску установки було завантажено 37 ТВЗ (тепловиділяючих збірок – ХТ) ядерного палива до активної зони ядерної підкритичної установки та проведено відповідні вимірювання її нейтронно-фізичних характеристик. Таким чином, роботи, встановлені погодженою Держатомрегулюванням України програмою фізичного пуску ЯПУ “Джерело нейтронів”, можна вважати завершеними”, – йдеться у повідомленні.

ХФТІ здійснює заходи, пов’язані з підготовкою до одержання окремого дозволу Держатомрегулювання на етап дослідно-промислової експлуатації установки.

У повідомленні зазначається, що ЯПУ “Джерело нейтронів” є унікальною інноваційною установкою, яка за технічними характеристиками сьогодні не має аналогів у світі. Її промислове використання дозволить спалювати широкий спектр радіоактивних елементів і зробить ядерну енергетику безпечнішою та екологічно чистішою. “Успішне введення в експлуатацію ядерної підкритичної установки “Джерело нейтронів” буде запорукою створення сучасної експериментальної бази для наукового супроводу ядерної енергетики України, зокрема подовження строків експлуатації реакторів АЕС, а також для досліджень з нейтронами в галузі ядерної фізики та енергетики, радіаційної медицини, радіаційного матеріалознавства, виробництва медичних ізотопів. Крім того, сама ядерна установка стане об’єктом досліджень як прототип нових безпечних джерел енергії на базі підкритичних систем”, – йдеться у ньому.

Довідка. Ядерна підкритична установка “Джерело нейтронів” створена на виконання Угоди між Україною і Сполученими Штатами Америки щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення від 25.10.1993 року. Спорудження установки проводилось за участі фахівців України, США, Великої Британії, Китаю, Німеччини, Швейцарії та Росії. Вартість створення установки перевищує 86 млн доларів.

Церемонія старта введення в експлуатацію ЯПУ “Джерело нейтронів” відбулася 23 березня 2016 року.

Як повідомляв Харків Times, ННЦ “Харківський фізико-технічний інститут” у 2019 році отримав окремий дозвіл у рамках законодавства на ввезення ядерного палива для дослідницької ядерної установки “Джерело нейтронів”.