Міськрада вирішила створити у Харкові систему невідкладної медичної допомоги

Фото: Харків Times

Депутати Харківської міської ради вирішили створити у місті систему надання невідкладної медичної допомоги.

Про це Харків Times дізнався з рішення сесії міськради.

Відповідний розділ був внесений до Комплексної програми “Інновації в пріоритетних напрямках розвитку галузі охорони здоров’я м. Харкова на 2011-2025 роки”.

У документі зазначено, що у ході реформування системи охорони здоров’я України реорганізована система екстреної медичної допомоги. Міністерством охорони здоров’я України розроблені переліки причин звернень та скарг, відповідно до яких диспетчером з прийому викликів служби швидкої медичної допомоги вирішується питання відправки бригади або відмови в її направленні. При відмові диспетчер рекомендує пацієнту звернутися до лікаря, що надає первинну медичну допомогу. У разі відсутності такої можливості диспетчер направляє до пацієнта бригаду швидкої допомоги, що не виконує критичні або екстрені виклики, або надає дистанційну медичну консультацію щодо причини звернення.

“Зазначена категорія громадян отримує медичну допомогу, яка відтермінована в часі, інколи це призводить до значного погіршення стану здоров’я хворого. У разі розладу фізичного або психічного здоров’я пацієнта, який не потребує екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги пацієнту надається невідкладна медична допомога відповідно до режиму роботи надавача первинної медичної допомоги та годин прийому пацієнтів лікарем (командою) з надання ПМД”, – зазначається у тексті програми.

У документі зазначено, що створення системи надання населенню невідкладної медичної допомоги забезпечить доступ хворих з тяжкими захворюваннями до надання своєчасної, доступної, кваліфікованої медичної допомоги хворим, у тому числі з тяжкими захворюваннями та обмеженими можливостями.

Виклики прийматиме від харків’ян call-центр, що буде створено в структурі комунального підприємства “Автобаза спеціалізованого санітарного автотранспорту міста Харкова”. Програма передбачає закупівлю обладнання та устаткування для його функціонування. Система надання невідкладної допомоги та транспортування включатиме також створення пунктів невідкладної допомоги на базі центрів Первинної медичної допомоги комунальних некомерційних підприємств міськради, придбання санітарних автомобілів.

Як повідомляв Харків Times, влада Харкова почала роботу з відновлення муніципальної служби “швидкої допомоги”.

Поліклініки міста реконструюють для того, щоб вони могли приймати пацієнтів в новому режимі.