Харківському автодорожньому університету повернули землю та будівлі за 11,5 млн гривень

Господарський суд Харківської області ухвалив повернути державі в особі університету приміщення та земельну ділянку, які підприємець використовував як автомайстерні, але при цьому не сплачував оренду.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Господарський суд Харківської області задовольнив позов Київської окружної прокуратури Харкова до підприємця про повернення державі в особі Міністерства освіти і науки України та Харківського національного автомобільно-дорожнього університету приміщень і земельної ділянки вартістю понад 11,5 млн грн.

Встановлено, що по вул. Пушкінській, 106 в Харкові розташовані кілька навчальних корпусів та нежитлових приміщень, що перебувають на балансі Харківського автодорожнього університету. Частина приміщень одного з навчальних корпусів та прилеглих до нього виробничих приміщень була здана в оренду товариству з обмеженою відповідальністю.

Це товариство, в свою чергу, передало частину орендованого майна в суборенду приватному підприємцю, який організував на території університету автосервіс.

Крім приміщень університету площею майже 580 кв. м підприємець зайняв ще й прилеглу до них земельну ділянку площею понад 1,4 тис. кв. м.

Однак згадане вище ТОВ оренду державі платити перестало. Коли борг досяг критичної цифри (2020 рік), договір оренди з ним був розірваний через суд.

Згідно з положеннями Цивільного кодексу України, договір суборенди припиняється одночасно з припиненням договору оренди. Але незважаючи на це і неодноразові вимоги університету про виселення та повернення державного майна, підприємець-орендар добровільно залишати територію університету відмовлявся. Це і стало підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду.

Рішенням Господарського суду від 7.09.2021 року позов окружної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства освіти і науки України та ХНАДУ про виселення підприємця із займаних приміщень та звільнення земельної ділянки задоволено.

Як повідомляв Харків Times, Господарський суд Харківської області виніс рішення про розірвання договорів оренди та повернення двох земельних ділянок у Молодіжному парку вартістю майже 5 млн грн у відання територіальної громади.