Справа про харківських поліцейських-вимагачів: тепер їх 11

У справі організованого злочинного угруповання, яке наживалося на наркозалежних громадянах, а також знущалося над ними, з’явилися ще двоє підозрюваних. Тепер правоохоронцям відомо про 11 перевертнів у погонах.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Під процесуальним керівництвом обласної прокуратури повідомлено про підозру двом колишнім поліцейським полку особливого призначення ГУНП в області за фактом одержання неправомірної вигоди, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 368 КК).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Як повідомляв Харків Times, за даними слідства, групу організував колишній співробітник нацполіції в листопаді 2020 року.

Схема працювала так: поліцейські отримували від наркодилерів і через телеграм-канали інформацію про їхніх клієнтів, потім вистежували їх на вулицях Харкова, без протоколу затримували нещасних біля так званих закладок і вимагали гроші.

Для прикриття правоохоронці їздили на автомобілі з іноземною реєстрацією. Коли вони знаходили «жертву» з наркотиками в кишенях, то вимагали у неї від $200 до $500.

Якщо грошей у людей з собою не було, їх саджали в машини і везли додому збирати необхідну суму. А ось знайдені наркотики поліцейські або забирали собі, або повертали продавцям.

Тих, хто відмовлявся платити хабарі, учасники угруповання катували та погрожували вбити.

У червні 2021 року про підозру в одержанні неправомірної вигоди повідомили двом оперуповноваженим сектору карного розшуку, трьом оперуповноваженим відділу кримінальної поліції та чотирьом поліцейським підрозділу особливого призначення ГУНП. А найголовнішого вимагача, який на той момент вже звільнився з органів, запідозрили ще й у тортурах.

Слідчі дії тривають.