Шахраї з Харкова та Києва обдурили іноземців на $7,5 млн (фото, відео)

Поліція викрила потужну шахрайську структуру, яка працювала по-крупному — з іноземними інвесторами. У кримінальних кол-центрах у Києві та Харкові працювали більш 40 співробітників. Усі — зі знанням англійської. До полювання на них долучилися теж англомовні товариші — з ФБР.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіції.

Громадяни України та іноземці організували міжнародну шахрайську схему. Через спеціально створені торгові платформи та кол-центри вони виманювали гроші у іноземних громадян, а потім легалізували їх шляхом запуску бізнес-проектів, покупки нерухомості та криптовалюти.

В рамках міжнародного співробітництва слідчі Головного слідчого управління, співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора спільно з колегами з ФБР США задокументували та припинили діяльність злочинного угруповання, яке тільки у американців виманило близько $7,5 млн.

Українські поліцейські встановили, що між лідерами й учасниками злочинної організації були чітко розподілені ролі: контроль за діями співробітників і фінансами, розподіл останніх між усіма учасниками процесу, пошук співробітників колл-центрів, легалізація коштів. Крім того, вони ретельно маскували свою злочинну діяльність.

Діяли зловмисники за наступною схемою:

  • створили відповідні сайти – торговельні платформи, які нібито дозволяли отримувати прибуток шляхом проведення операцій з купівлі-продажу різних активів;
  • за допомогою програмного інтерфейсу імітували проведення операцій і зростання прибутку в сотні разів;
  • співробітники створених колл-центрів дзвонили інвесторам, які подали заявки на отримання прибутку, представлялися агентами торговельних платформ і пропонували внести додаткові кошти за надання комісійних послуг – 15% від загальної суми прибутку;
  • отримували кошти та блокували акаунти потерпілих;
  • переводили гроші на рахунки підконтрольних фірм у різних країнах;
  • легалізували кошти шляхом запуску бізнес-проектів, придбання нерухомості та криптовалюти.

Колл-центри функціонували у Києві та Харкові, їх штат налічував більше 40 чоловік, серед яких були іноземці. Всіх ретельно підбирали, обов’язкова умова прийняття «на роботу» – володіння іноземними мовами.

Встановлено, що за такою схемою зловмисники тільки громадян США обдурили на $7,5 млн.

5 жовтня поліцейські провели 23 санкціонованих обшуки на території Києва, Київської та Харківської областей. В результаті правоохоронці припинили діяльність двох шахрайських колл-центрів, вилучили комп’ютерну техніку, флеш-накопичувачі, кріптоносій, документацію, банківські картки та грошові кошти.

Поліцейські разом з колегами з ФБР проводять подальші спільні процесуальні заходи для встановлення всіх причетних до злочину, а також повного кола потерпілих.

Як повідомляв Харків Times, 20 вересня поліція відрапортувала про припинення діяльності у Харкові кількох шахрайських «саll-центрів», оператори яких під виглядом дзвінків з банків виманювали в довірливих абонентів їх особисті дані та заволодівали їхніми грошима.

21 вересня поліція раптово натрапила на аналогічний call-центр, коли шукала наркотики.

22 вересня ще один шахрайський офіс знайшли в центрі міста.