У Харкові затримали банду вимагачів, які забирали будинки у літніх людей (фото, відео)

Вчора ввечері у Харкові затримали чотирьох членів злочинного угруповання, яке спеціалізувалося на вимаганні та не гребувало в цій справі жодними засобами — аж до викрадення людей.

Негідникам загрожує до 10 років ув’язнення. Втім, більшості з них не звикати.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіції України.

За даними слідства, організував угруповання неодноразово судимий 44-річний харків’янин. У спільники залучив двох чоловіків і двох жінок. Всі вони мешканці Харкова та області у віці від 24 до 46 років. Троє з них також мають кримінальний досвід у вигляді крадіжок, грабежів, шахрайства та угонів.

Угруповання спеціалізувалося на викраденні громадян з незахищених верств населення для заволодіння їхнім житлом. Погрозами та побоями вони змушували потерпілих переоформити свої будинки й квартири на лиходіїв.

З початку вересня 2021 року в поле зору бандитів потрапив самотній літній чоловік. Під приводом неіснуючого боргу від нього вимагали переоформити права власності на будинок. При цьому погрожували потерпілому тортурами та побоями.

Вчора, 5 жовтня, вимагачі побили чоловіка, насильно посадили у автівку й повезли до нотаріуса. Після оформлення довіреностей їх і затримала поліція. В операції були задіяні оперативники, слідчі та полк поліції особливого призначення.

Фігуранти намагалися втекти від правоохоронців і збили двох оперативників, внаслідок чого співробітники поліції отримали травми.

Затримано чотирьох членів угруповання. Потерпілого, який перебував в їх машині, звільнено. За результатами проведення слідчих дій правоохоронці вилучили паспорт потерпілого, довіреності та інші документи.

Кримінальну справу порушено за ч. 3 ст. 189 КК (вимагання) і ч. 2 ст. 146 КК (позбавлення волі або викрадення людини). Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Зараз вирішується питання про повідомлення про підозру затриманим та організатору й обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Як повідомляв Харків Times, харківські детективи завершили розслідування діяльності банди здирників, які дошкуляли панютинському фермеру. 8 з 13 членів угруповання затримані.