Справа Панютинських вимагачів: розслідування закінчено, вісьмом пред’явили звинувачення

Харківські детективи завершили досудове розслідування за фактом злочинної діяльності банди вимагачів. Вісьмом з 13 членів угруповання вручили обвинувальні акти. Ще п’ятьох оголошено у розшук.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіції області.

Як з’ясували слідчі, зловмисники «спеціалізувалися» на вимаганнях та захопленні майна приватних підприємців під погрозами фізичної розправи.

Кістяк угрупування — двох організаторів і трьох учасників — було затримано у квітні 2021 року після отримання $600 тисяч від панютинського підприємця, якому негідники загрожували розправою над сім’єю.

Всього в ході досудового розслідування встановлено причетність до діяльності угруповання 13 осіб. Вісьмом з них зараз вручені обвинувальні акти. За санкцією ч. 2 і 4 ст. 189 КК (вимагання) їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Ще п’ять членів угруповання оголошені у розшук.

Як повідомляв Харків Times, 24 березня 2021 року в селищі Панютине до бізнесмена, який очолює велику аграрну компанію, під приводом переговорів про продаж фермерського господарства прийшли якісь люди в чорному та стали вимагати віддати їм бізнес. Для більшої переконливості молодчики побили свого візаві й пообіцяли в разі відмови дістатися до членів сім’ї. Згодом вимагачі змінили вимоги та замість перереєстрації фірми зажадали 700 тис. доларів.

14 квітня після зустрічі здирників із потерпілим в рамках спецоперації, яку проводив Департамент стратегічних розслідувань Нацполіціі, підозрювані були затримані біля готелю Kharkiv Palace у центрі Харкова.

17 квітня Лозівський міськрайонний суд Харківської області обрав запобіжний захід для п’яти підозрюваних у вимаганні $ 700 000 в панютинського фермера – відправив їх під варту без права внесення застави.

8 вересня після проведення обшуків у фігурантів гучної справи правоохоронці повідомили про підозру ще восьми ймовірним учасникам злочинної групи. Таким чином, кількість підозрюваних у цій справі збільшилася до 13 осіб. Водночас з’ясувалося, що їх підозрюють також у контрабанді тютюнових виробів і алкоголю.