У Харкові знищується головна наукова установа вугільної галузі України – Держаудитслужба

Фото: lexinform.com.ua

Фахівці Північно-східного офісу Держаудитслужби за результатами фінансового аудиту господарської діяльності  Державного науково-дослідного інститута організації і механізації шахтного будівництва за 2019–2021 рр. встановили неефективні управлінські рішення на суму 2,8 млн грн та збитки на суму понад 700 тис гривень. Відсутність державних замовлень та ряд неефективних управлінських рішень керівництва призвели до початку процедури ліквідації науково-дослідної установи з 70-ти річною історією.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Північно-східного офісу Держаудитслужби.

Аудитом виявлено проведення ремонту будівлі на суму 1,9 млн грн, з порушенням норма законодавства.

“Керівництвом Інституту втрачено можливість отримання додаткового доходу шляхом надання в оренду приміщень (на вул. Отакара Яроша, 18 – ХТ), що не використовуються. Інститутом здійснювався продаж основних засобів, як металобрухту, а не у якості вживаного виробничого обладнання. Крім того, посадовими особами підписувались акти здачі-прийняття послуг, які не мають підтвердження фактичного надання послуг на суму майже  300 тис. гривень”, – сказано в сообщении.

Також, аудитори виявили збитки у розмірі 777 тис гривень, завдані Інституту, через порушення під час нарахування працівникам заробітної плати та премій, а також недостачу майна.

За результатом аналізу діяльності інституту, аудиторами надано шість пропозицій, які спрямовані на покращення економічного стану Інституту, та направлено вимогу щодо повного усунення виявлених фінансових порушень та нанесених збитків.

Двох посадовців інституту притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення у веденні бухгалтерського обліку. Про результати ревізії проінформовано правоохоронні органи.

Державний науково-дослідний інститут організації і механізації шахтного будівництва створений в 1947 р. Як зазначено на сайті інституту, в даний час він є єдиною науковою організацією вугільної галузі, яка комплексно вирішує проблеми розробки та вдосконалення технологій, організації і механізації виробничих процесів при будівництві і реконструкції вугільних шахт, підготовки нових горизонтів, підтримання шахтного фонду, а також при будівництві підземних споруд в суміжних галузях. Є головною науковою установою галузі з обстеження і оцінювання технічного стану кріплення вертикальних шахтних стволів і розроблення технічних рішень з їх підтримання і ремонту та з питань кріплення і охорони капітальних гірничих виробок. Інститут також є головною організацією з розроблення і перегляду нормативної документації в галузі підземного будівництва, а також головною организацією зі стандартизації ряду виробів для підземного будівництва.