У Харкові спіймали на вимаганні двох патрульних, які ловили «бойовиків»

Двох харківських патрульних підозрюють у вимаганні та отриманні хабарів від мандрівників і відрядних. Останній жертві заради свободи довелося віддати позичені 200 євро та 5 тисяч гривень.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що двоє поліцейських одного з секторів Харківського районного управління поліції №1 ГУНП в області, перебуваючи на автостанції біля Південного вокзалу, вимагали та отримали неправомірну вигоду від чоловіка, який прямував з Російської Федерації до Києва.

Співробітники поліції загрожували чоловікові затриманням і притягненням до адміністративної відповідальності за порушення правил чи то карантину, чи то перетину кордону України, чи то виїзду з тимчасово окупованих територій, чи то всього разом.

Чоловік жодних правил не порушував, але, щоб уникнути адміністративних стягнень за надуманими поліцейськими приводами, погодився заплатити. Він віддав нечесним правоохоронцям 200 євро та 5 тис. грн, які позичив у свого знайомого.

Також у служби внутрішньої безпеки поліції є дані про те, що згадані поліцейські на залізничній станції «Харків» полювали на громадян, які приїжджали з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. Погрожували їм притягненням до кримінальної відповідальності за порушення правил в’їзду/виїзду, карантинних обмежень, а то й за участь або фінансування незаконних збройних формувань і вимагали хабарі.

Людей утримували в приміщенні автостанції, поки не отримували бажаних грошей.

30 вересня двом зазначеним поліцейським повідомлено про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди за попередньою змовою групою, з’єднаного з вимаганням (ч. 3 ст. 368 КК).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Зараз вирішується питання про обрання запобіжного заходу та відсторонення їх від займаних посад.

Встановлюються інші учасники даного кримінального злочину.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові постане перед судом пара поліцейських-хабарників. Два співробітника Немишлянського райвідділу поліції пропонували свої послуги фігуранту справи про шахрайство: чоловіка підозрювали у нелегальному привласненні квартир самотніх людей похилого віку. Всього за $4 тисячі вони обіцяли «вирішити питання».