Чим “знаменитий” кандидат в мери Харкова Михайло Добкін

У Михайла Добкіна репутація цілком комічного персонажа – багатьом відомо відео, на якому він не міг переказати півсторінки тексту без помилок, агітаційний ролик для харківських виборів з Дарницьким мостом у Києві, його біганина по всіх можливих виборах з неминучим фіаско в результаті… Але спроб він не залишає, оскільки можливість розпоряджатися бюджетними коштами та державним і муніципальним майном дорівнює особняку в природоохоронній зоні, колекції мотоциклів, винному погребу і багатьом іншим речам, до яких Михайло Добкін вже звик, пише from-ua.com.

24 вересня ЗМІ опублікували новини про обшуки на Володимир-Волинській птахофабриці, яка належить родині кандидата в мери Харкова Михайла Добкіна. Київська міська прокуратура спільно з Департаментом стратегічних розслідувань Нацполіціі звинуватила посадовців підприємства в розкраданні бюджетних коштів на суму понад 34 млн гривень. В результаті 10 одночасно проведених обшуків слідчі виявили більше 16 мільйонів гривень та фінансові документи, які можуть свідчити про масштаб і характер зловживань. На думку слідства, посадові особи компанії сім’ї Добкіна подали сфальсифіковані документи для отримання компенсації за рахунок державного бюджету.

Компенсація була надана на відшкодування витрат на розвиток тваринництва – птахофабрика мала запустити цех переробки відходів виробництва, але на момент обшуків обладнання для цеху навіть не було ввезено в Україну. Кошти, виділені з держбюджету, просто привласнили, як йдеться в заяві прокуратури.

На наступний день на птахофабриці підтвердили проведення обшуків на підприємстві. Дії правоохоронців там назвали “спробою тиску на бізнес і незаконним вилученням коштів з каси підприємства” (нагадаємо, що слідчі виявили більше 16 мільйонів гривень готівкою) і “брудними політичними маніпуляціями”. Як зазначалося в заяві прес-служби птахофабрики, слідчі дії були проведені ще 20 вересня, але до появи прес-релізу прокуратури (опублікованого 24 вересня) і новин в ЗМІ про обшуки там не поспішали з гучними заявами, взагалі ніяк не коментували ситуацію і не намагалися привернути увагу преси до подій, які в подальшому назвали “тиском на бізнес”.

Історія з привласненням коштів держбюджету в особливо великих розмірах доповнила колекцію корупційних скандалів, які супроводжують політичну кар’єру Михайла Добкіна. Одним з найгучніших був скандал з так званої кооперативної схемою, в якому Добкіну таки оголосили підозру за незаконне привласнення понад 75 гектарів землі в Харкові на суму понад 240 мільйонів гривень. Добкіну навіть обрали запобіжний захід у вигляді арешту на 60 днів і призначили заставу в розмірі 150 мільйонів гривень (згодом зменшили до 50 млн грн). Однак до СІЗО Михайло Маркович не доїхав – знайшлися гроші на заставу. Хоча справу вже кілька років тому передали до суду, жодних результатів досі немає – засідання постійно відкладали через відсутність підозрюваних або їх представників, а потім ще й карантин допоміг. Наступне засідання у цій справі призначене на 12 жовтня в Дзержинському районному суді Харкова, але якщо врахувати, що в справі налічується 45 томів, результату навряд чи варто очікувати найближчим часом.

Інша – схожа – історія з активу Михайла Добкіна теж стала предметом інтересу правоохоронців, однак суд не знайшов у діях Добкіна складу злочину. Йдеться про особняк Добкіна в Старому Салтові на Печенізькому водосховищі під Харковом.

У 2012 році розпорядженням Харківської ОДА, яку тоді Добкін і очолював, ДП “Вовчанське лісове господарство” зобов’язали передати дачному кооперативу “Вереск” майже 3 гектари лісу в оренду на 49 років. Засновниками цього кооперативу є дочка, дружина і теща Михайла Добкіна.

Повідомлялося, що вартість 2,85 га землі в природоохоронній зоні під Харковом оцінили всього в 14 тисяч доларів. Для порівняння, ділянку площею всього 550 соток в цьому ж місці продавали за 650 тисяч доларів. Від нормативної грошової оцінки земельної ділянки залежить і вартість її оренди, яка для Михайла Марковича становить всього 13 тисяч на рік – вже гривень, а не доларів. На питання журналістів про причини такого вигідного для нього ціноутворення, Михайло Добкін відповів, що у нього немає часу на такі дрібниці, мовляв, на носі вибори і в нього зустрічі з виборцями. А потім ще й додав: “Я стану мером і наведу порядок”. Залишається тільки здогадуватися, чи має він на увазі повернення земель державі, компенсацію різниці між ринковою їх вартістю і вартістю “для нього”, або щось інше.

До слова, ділянка на Печенізькому водосховищі має вихід до води, чим і скористався кандидат в мери Харкова, побудувавши для сім’ї будиночок на воді. А оскільки законодавством це прямо заборонено, то офіційно цей будиночок називається “Плавдача “Теремок “- саме так він внесений в декларацію Добкіна.

Взагалі, декларація Михайла Добкіна – це окрема історія, гідна навіть не статті, а цілого серіалу, настільки вона наповнена. У декларації зазначено 19 об’єктів нерухомості, 101 предмет цінного рухомого майна (годинник Rolex, Patek Philippe, A. Lange & Sohn, Audemars Piguet, ювелірні прикраси, кілька одиниць вогнепальної зброї, дореволюційні видання класичної літератури, картини, музичні інструменти, антикварні вироби і посуд ), 19 транспортних засобів (автомобілі Toyota Land Cruiser 200, Porshe 911 Turbo, Mercedes GL 350, мотоцикли Harley-Davidson, катер), акції вже згаданої Володимир-Волинської птахофабрики, частки в житлово-будівельних компаніях на десятки мільйонів, заощадження на сотні тисяч гривень, доларів та євро… Економний і заощадливий Михайло Маркович не відмовляється і від 250 тисяч гривень стипендії, яка виплачується йому як почесному громадянину Харкова. При цьому Михайло Добкін з 2000-х років працював тільки в органах державної влади та органах місцевого самоврядування. Наприклад, на його останньому місці роботи – нардепом VIII скликання, він за рік заробив трохи більше 300 тисяч гривень, чого вистачило б хіба що на годинник, або оплату комунальних послуг в його особняку (але це не точно).

А на завершення залишається тільки одне питання – що зросте в разі його перемоги на виборах: добробут харків’ян або розмір його декларації, як це вже сталося за результатами його перебування на посаді голови Харківської обласної державної адміністрації.