Жуков? Ні, Григоренко – апеляційний адмінсуд

Фото: ХарківTimes

Другий апеляційний адміністративний суд Харкова вчетверте відхилив апеляцію Харківської міської ради на перейменування проспекту Жукова у проспект імені генерала Григоренко.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення у Facebook депутата міськради Дмитра Булаха.

«Хлопці, тільки не смійтеся. Самому вже смішно, але так само доводиться боротися проти відвертого беззаконня. Але міськрада знову нам програв в апеляції по Жукову. Юридично у Харків знову повернувся проспект Григоренка. Сподіваюся, на цьому все закінчиться. Але не певен», – написав Булах.

Як повідомляв Харків Times, топонімічна боротьба Жуков VS Григоренко триває у Харкові вже більше двох років. На сесії 19 червня 2019 року було перейменувано проспект ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова.

Однак це рішення було опротестовано в суді. Харківський окружний адміністративний суд 5 вересня того ж року визнав рішення Харківської міської ради про повернення проспекту імені генерала Григоренка імені радянського маршала Жукова протиправним й постановив скасувати це рішення.

Міськрада подала апеляцію  і програла її.

На сесії 26 лютого цього року депутати в черговий раз підтримали рішення про перейменування проспекту Григоренка, повернувши йому ім’я маршала Жукова.

У червні Харківський окружний адміністративний суд за позовом, поданим ВО «Свобода», скасував рішення міської ради про перейменування проспекту Григоренка в честь Жукова.

14 грудня 2020 року Другий апеляційний адміністративний суд Харкова не задовольнив клопотання Харківської міської ради про зупинення провадження у справі про перейменування проспекту Григоренка на проспект Жукова.

11 лютого Верховний суд України визнав незаконним повернення проспекту Петра Григоренка у Харкові імені маршала Жукова.

15 лютого Другий апеляційний адміністративний суд Харкова відмовив Харківській міській раді в задоволенні апеляційної скарги у справі про перейменування проспекту Григоренка в проспект Жукова.

24 лютого міська рада втретє надала проспекту Петра Григоренка ім’я Георгія Жукова. І вже 25 лютого представники партії «Європейська солідарність» подали позов до Харківського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправним рішення Харківської міської ради про повернення проспекту в Харкові імені радянського маршала.

12 травня Харківський окружний адміністративний суд розпочав розглядання цього позову та вчора, 10 червня, втретє визнав рішення Харківської міської ради з цього питання «протиправним і нечинними».

16 червня Харківський окружний адміністративний суд скасував розпорядження Харківської обласної державної адміністрації від 2016 року за підписом тодішнього голови ОДА Ігоря Райніна про перейменування у рамках декомунізації проспекту імені Маршала Жукова на проспект імені Генерала Петра Григоренка. Таким чином було задоволено позов Харківської міської ради, котрий оскаржував законність одного з 62 пунктів цього розпорядження. Апеляцію Харківської ОДА на це рішення суду повинні розглянути 7 жовтня.