Річниця падіння Ан-26Ш під Чугуєвом: на місці катастрофи вшанували пам’ять загиблих (фото)

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

 

На місці падіння літака Ан-26Ш під Чугуєвом вранці 25 вересня вшанували пам’ять загиблих в катастрофі офіцерів і курсантів.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

Траурна церемонія пройшла в річницю катастрофи біля тимчасового пам’ятного знака на місці катастрофи. На початку її зачитали імена всіх загиблих, після кожного імені звучав салют. Потім священики ПЦУ відслужили панахиду.

Квіти на місці трагедії поклали рідні та близькі загиблих, курсанти Харківського національного університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба та інших військових вузів міста, представники командування Збройних сил України, обласної та місцевої влади.

Батьки загиблих, з якими вдалося поспілкуватися журналістам, висловлювали своє обурення тим, що через рік ніхто з винних у загибелі їхніх дітей не покараний. Вони також висловлювали сумнів у тому, що винні в катастрофі понесуть справедливе покарання.

Батько і мати загиблого у катастрофі Максима Хом’ячука приїхали з Вінничини. “Я подивився – за рік не змогли поставити якогось обеліска нормального – хіба це відношення?”, – каже батько хлопця Ігор. За його словами, місцевий військкомат досі не видав йому відповідні документи. Приїхати на панахиду їм ніхто не допомагав – добиралися самі. Він не вірить, що за результатами розслідування хтось понесе відповідальність. “Нікого не наказали, і не накажуть. Самі себе будуть судити? – ні”.

“Цей рік – кожний день одне і те ж, 25 вересня. Кожний ранок – просинаюсь, відкриваю очі – немає, тільки з фотографії він дивиться”, – каже мати Максима Катерина.

“Кого покарали? – нікого не покарали. Одному (підозрюваному – ХТ) погано, іншому погано. Повернуть нехай дітей, а потім будуть розповідати, кому погано”, – говорить Анжела, мати загиблого Артема Дудли – “Чому не покарані? Як могли посадити всіх дітей (в один літак – ХТ)? один одного виправдовують полковники, генерали. Ну як так? Ти відповідай за те, що ти зробив. Нам хотілося зіграти весілля сина, а не збирати поминки – це жахливо, це найгірше, що можна очікувати матері “.

Ніхто з представників командування Повітряних сил та університету спілкуватися з журналістами не погодився.

Як повідомляв Харків Times, на борту літака знаходилося 27 військових, 25 з них загинули під час катастрофи. Один курсант, що отримав 90% опіків тіла, помер наступного дня у лікарні.

Единий, хто вижив після падіння військового літака АН-26, курсант ХНУПС Володимир Золочевський, після падіння намагався врятувати свого товариша.

Міноборони повідомило 23 жовтня, що начальника Харківського національного університету Повітряних сил Олександра Турінського усунуто від виконання службових обов’язків до остаточного офіційного встановлення всіх обставин та причин катастрофи.

28 жовтня Урядова комісія з розслідування катастрофи Ан-26Ш, яка сталася 25 вересня під Чугуєвом, офіційно оприлюднила результати роботи і назвала причини трагедії. Згідно з висновками комісії, причина катастрофи – системні порушення правил виконання польотів в ХНУПС ім. Кожедуба.

5 травня ГБР завершило досудове розслідування у справі катастрофи військового літака АН-26Ш під Чугуєвом. У справі – шість підозрюваних.