Передачу до суду справи про катастрофу Ан-26 під Чугуєвом затягує захист колишнього командувача Повітряних сил – Венедиктова

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що справа про катастрофу літака Ан-26 під Чугуєвом Харківської області ще не направлена до суду через затягування часу захистом колишнього командувача Повітряних сил ЗСУ.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Венедиктової у Facebook.

Венедиктова нагадала, що 26 курсантів та офіцерів загинули в трагічному тренувальному польоті рік тому 25 вересня. “Слідчі дії на місці авіаційної події тоді розпочалися буквально щойно літак загасили, паралельно правоохоронці вже працювали у військовій частині в Чугуєві та Командуванні Повітряних сил у Вінниці. За 7 місяців і 10 днів слідство було завершено – зібрано понад 60 томів матеріалів справи”, – повідомила вона.

Шестеро військових є підозрюваними у порушенні правил польотів, підготовки до них та правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки, та у недбалому ставленні до служби. Це керівник польотами, що 25 вересня 2020 року відбувались у військовій частині А4014, заступник командира цієї частини з льотної підготовки, заступник командира частини, командир частини, начальник Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба та командувача Повітряних Сил Збройних Сил України.

Слідством встановлено, що ці військові службові особи допустили неналежну підготовку та затвердження документів щодо умов експлуатації повітряного судна. Зліт з «конвеєра» був не передбачений Керівництвом з льотної експлуатації. На борту літака перебували особи, які взагалі не повинні там бути. Порушено було порядок здійснення льотної підготовки курсантів, а контроль за рівнем підготовки пілотів-інструкторів та навчальним процесом і дотриманням заходів безпеки здійснювався неналежно. Під час кризової ситуації керівництво польотів не вжило достатніх адекватних заходів, щоб уникнути авіакатастрофи.

“Ще 5 травня ми надали доступ сторонам до зібраних матеріалів. Завершили ознайомлення з ними наразі всі потерпілі та їхні представники, четверо підозрюваних та їх захисники, один підозрюваний та його захисник перебувають на завершальному етапі ознайомлення. Разом з тим, підозрюваний, який вже звільнений з посади командувача Повітряних Сил Збройних Сил України, жодного разу до Державного бюро розслідувань не з’явився та не ознайомився із матеріалами досудового розслідування. Його адвокати затягують розгляд клопотання слідчого про встановлення строку для ознайомлення із матеріалами, заявляючи численні клопотання та відводи слідчому судді. Тому це клопотання не розглянуте вже упродовж більш як півмісяця”, – написала Венедиктова.

Вона повідомила, що 20 вересня слідчим суддею залишено без задоволення скаргу захисника екскомандувача Повітряних Сил ЗСУ на повідомлення про підозру. “Тож лише через неналежну процесуальну поведінку підозрюваного обвинувальний акт ще не направлений до суду. Прокуратура робить все можливе, щоб всі причетні до системних порушень, які призвели до авіатрагедії під Харковом, відповіли перед законом”, – зазначила генпрокурор.

Як повідомляв Харків Times, на борту літака знаходилося 27 військових, 25 з них загинули під час катастрофи. Один курсант, що отримав 90% опіків тіла, помер наступного дня у лікарні.

Единий, хто вижив після падіння військового літака АН-26, курсант ХНУПС Володимир Золочевський, після падіння намагався врятувати свого товариша.

Міноборони повідомило 23 жовтня, що начальника Харківського національного університету Повітряних сил Олександра Турінського усунуто від виконання службових обов’язків до остаточного офіційного встановлення всіх обставин та причин катастрофи.

28 жовтня Урядова комісія з розслідування катастрофи Ан-26Ш, яка сталася 25 вересня під Чугуєвом, офіційно оприлюднила результати роботи і назвала причини трагедії. Згідно з висновками комісії, причина катастрофи – системні порушення правил виконання польотів в ХНУПС ім. Кожедуба.

5 травня ГБР завершило досудове розслідування у справі катастрофи військового літака АН-26Ш під Чугуєвом. У справі – шість підозрюваних.

На місці падіння літака Ан-26Ш під Чугуєвом вранці 25 вересня 2021 року вшанували пам’ять загиблих в катастрофі офіцерів і курсантів.