У Харківській області досі добудовують сільські амбулаторії, які Світлична обіцяла побудувати у 2018 році

Будівництво амбулаторії сімейної медицини у селі Кам’яна Яруга Чугуєвського району (серпень 2021 р.). Фото: chuguev-rada.gov.ua

Сільські амбулаторії ще кілька років тому були однією з найулюбленіших тем піару обласної влади. За часів керівництва областю Юлії Світличної на їх будівництво виділялися гроші, проводилися тендери, посадовці “знайомилися з ситуацією” на місцях, проводили наради та робили заяви під камери. Однак минуло вже кілька років, гроші витрачені, а багато з територіальних громад і сьогодні мають недобудови замість довгоочікуваних медичних закладів. Тим часом, мешканці сіл для отримання лікарської допомоги, як і раніше, вимушені їздити за багато кілометрів до інших населених пунктів, і в умовах пандемії вони фактично залишилися без доступної лікарської допомоги.

Старт цій компанії дало ініціювання президентом Петром Порошенком ухвалення закону про розвиток сільської медицини. У лютому 2018 р. директор Департаменту капітального будівництва ХОДА Сергій Жуков повідомив, що в обласному бюджеті вже є близько 200 млн грн. коштів субвенції з держбюджету для будівництва амбулаторій, придбання обладнання та транспорту для лікарів. Наприкінці березня, коли на будмайданчиках вже мала кипіти робота, Світлична заявила, що лише визначено населені пункти, де з’являться амбулаторії. “Цього року побудуємо 50 нових медичних амбулаторій”, – пообіцяла Світлична.

Але станом на жовтень того ж року в області, за даними облдержадміністрації, було розпочато будівництво лише 11 амбулаторій. Про зобов’язання Світличної побудувати 50 амбулаторій до кінця року вже не згадували – анонсували лише початок будівництва 30 медзакладів до кінця року, та ще 20 – у 2019 році.

На початку листопада заступник Світличної Михайло Черняк заявив, що до кінця року буде завершено будівництво близько 10 амбулаторій, і з нового року вони мають почати працювати.

Звичайно, і обіцянки хоч щось побудувати до кінця року залишилися обіцянками. А замість працюючих медзакладів мешканці області отримали лише чергові обіцянки. “У першому кварталі року плануємо ввести в експлуатацію близько 15 амбулаторій”, – заявив Черняк журналістам 15 січня 2019 року. В реальності по закінченні першого кварталу обладміністрація звітувала про відкриття лише двох з 15 амбулаторій – у Балаклеї та у селищі Мала Рогань під Харковом.

Станом на початок травня 2020 року в області було побудовано лише сім амбулаторій, і розпочато будівництво ще 23. Значну частину виділених на реалізацію проєкту коштів просто розікрали посадовці разом з підприємцями. У серпні 2020 року Служба безпеки України повідомила, що правоохоронці викрили багатомільйонну корупційну схему під час будівництва центрів первинної медико-санітарної допомоги у Харківській області. Під час зведення лише двох медцентрів розтрата бюджетних коштів становила понад 1 млн гривень. За даними досудового слідства, протиправний механізм діяв за участі посадових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування та афілійованих до них 14 комерційних структур, у тому числі з ознаками фіктивності.

“Протягом 2018-2019 років Департамент капітального будівництва Харківської ОДА виділив загалом понад 360 мільйонів гривень для зведення 30 сільських амбулаторій у різних районах області. За результатами місцевих тендерів ці кошти були перераховані будівельним фірмам і задіяним субпідрядним організаціям. Водночас ініційовані СБУ будівельно-технічні та економічні експертизи показали, що частина із цих коштів була привласнена учасниками оборудки через суттєве завищення вартості та обсягів виконаних робіт”, – повідомила спецслужба.

За даними прокуратури, підчас будівництва амбулаторії на території Малинівської селищної ради у Чугуївському районі вкрали 600 тис. гривень, на будівництві амбулаторії у Краснокутському районі розікрали 464 тис гривень, у Нововодолазькому районі привласнили понад 400 тис. гривень… Програма розвитку сільської медицини, що контролювалася “особисто Юлією Світличною”, стала програмою масштабного розкрадання бюджетних коштів.

Медики попереджають, що восени Україну може “накрити” чергова хвиля пандемії. На першому рубежі боротьби з хворобою, що вже унесла життя десятків тисяч українців, стоять саме лікарі ланки первинної допомоги. Але швидке та своєчасне звернення до сімейного лікаря і досі залишається проблемою для багатьох жителів регіону – через нездатність колишнього керівника області Юлії Світличної виконувати поставлені перед нею завдання та власні зобов’язання, і жадібність та корумпованість посадовців вибудованої нею владної вертикалі.

Так чи інакше, а недобудовані амбулаторії треба добудовувати. 4 березня вже поточного року на позачерговому засіданні обласної ради на добудову 15 амбулаторій виділили майже 44,5 млн гривень (з обласного бюджету – 40,746 млн гривень, решта коштів – залишок субвенції на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості, що утворився на початок бюджетного періоду). У якому ж стані знаходяться сьогодні недобудовані амбулаторії в області?

  • будівництво амбулаторії пo вул. Хаpкiвськiй, 3, в сeлищi Кoв’яги, Валкiвськoгo pайoну. Термін завершення будівництва – до 31 грудня 2020 р. Не здана.
  • будівництво амбулаторії з житлом по вул. Миру, 7А в селі Іванівка Барвінківського району. Термін завершення будівництва – до 31 грудня 2020 р. Не здана.
  • будівництво амбулаторії по вул. Центральній, 19А в селі Чернещина, Борівського району. Мали здати в 2019, додатковий тендер відбувся весною 2021 р. Новий термін завершення – 31 грудня 2021 р. Не здана.
  • будівництво амбулаторії по вул. Центральній, 115 у селі Варварівка Вовчанського району. Термін завершення будівництва – 31 грудня 2019 р. На початок 2021 р. – не здана (у березні 2021 сесією облради виділено кошти на добудову).
  • будівництво амбулаторії по вул. Лєрмонтова, 64, у селі Руська Лозова Дергачівського району. Термін завершення будівництва – 31 грудня 2019 р. На початок 2021 р. – не здана (у березні 2021 р. сесією облради виділено кошти на добудову).
  • будівництво амбулаторії по вул. Іллінська, 26А, у селі Великі Проходи Дергачівського району. Тендер відбувся у 2018 р. Наступний тендер – осінь 2020 р. Коригування завершено влітку 2021 р. На початок 2021 р. – не здана (у березні 2021 р. сесією облради виділено кошти на добудову).
  • будівництво амбулаторії по вул. Ребрика, 74 у селі Стара Водолага Нововодолазького района. Термін завершення будівництва – 31 грудня 2020 р. На початок 2021 р. – не здана (у березні 2021 р. сесією облради виділено кошти на добудову).
  • будівництво амбулаторії № 2 по вул. Миру, 33А у селищі Старий Салтів, на території Старосалтівської селищної ради Вовчанського району. Аукціон відбувася 9 жовтня 2018 р. На початок 2021 року – не здана (у березні 2021 сесією облради виділено кошти на добудову).
  • будівництво амбулаторії по вул.Слобідській,69А у селищі Оскіл Ізюмського району (коригування робочого проекту). Термін завершення будівництва – 31 грудня 2020 р.
  • будівництво будівлі амбулаторії по вул. Польовій, 1Б в селі Кам’яна Яруга Чугуївського району (корегування). Торги оголошені 14 травня 2021 р. Договір укладено 2 липня 2021 р. Термін завершення будівництва – 30 вересня 2021 р.