Прокуратура вимагає повернути Харкову ділянку за 4 млн гривень

Прокуратура вимагає скасувати рішення Харківської міської ради і повернути територіальній громаді земельну ділянку вартістю майже 4 млн грн. Її передали в оренду без проведення земельних торгів.

Про це Харків Times, повідомили в прес-службі прокуратури області.

Немишлянська окружна прокуратура Харкова направила до Господарського суду Харківської області позовну заяву в інтересах держави про визнання незаконними та скасування рішень Харківської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі та повернення земельної ділянки вартістю майже 4 млн грн у відання територіальної громади.

Слідство встановило, що на підставі рішення Харківської міської ради у 2020 році товариству з обмеженою відповідальністю, яке спеціалізується на виробництві виробів з бетону та цементу, надано в оренду земельну ділянку, розташовану на вул. Велозаводській. Вартість вказаної ділянки становить майже 4 млн грн.

При цьому передача в оренду відбулася без проведення земельних торгів, що порушує норми чинного законодавства, а саме ст. 124, 134 Земельного кодексу України, ст. 16 Закону України «Про оренду землі».

Таким чином, територіальна громада Харкова втратила можливість отримати найбільш вигідну пропозицію.

Зазначені порушення й стали підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду.

Зараз суд відкрив провадження у справі.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура вимагає повернути територіальній громаді Харкова землю площею 4,5 га і вартістю більше 180 млн грн в Журавлівському гідропарку.

А також — ділянку в Лісопарку, вартість якої становить понад 450 млн грн. Земля не використовується за призначенням, до того ж з 2018 року місто не отримує за неї орендну плату.

Харківська міська рада віддала під забудову землю в П’ятихатках, яка їй не належала.

Суд повернув Харкову виділену за «кооперативною схемою» ділянку біля метро «Ботанічний сад». І дві земельні ділянки у Молодіжному парку.