У Харкові відкрили пам’ятник Нізамі

Сьогодні, 15 вересня, в сквері на площі Фейєрбаха у Харкові відкрили перший в Україні пам’ятник поетові Нізамі Гянджеві.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міської ради.

Монумент встановили на честь 880-ї річниці від дня народження поета і мислителя.

Цьому сприяло підписання 1 червня 2021 року Двосторонньої заяви про співпрацю Харківської міської ради та Посольства Азербайджанської Республіки в Україні.

Документ передбачав розширення співпраці в галузі культури, освіти, науки, охорони здоров’я і в тому числі відкриття пам’ятника великому поетові.

Автором статуї став почесний громадянин Харкова, скульптор Катіб Мамедов.

Довідка. Абу Мухаммед Ільяс ібн Юсуф, відомий під псевдонімом Нізамі Гянджеві, — класик перської поезії, поет середньовічного Сходу. Місто, в якому народився і жив класик, знаходиться на території сучасного Азербайджану. Нізамі привніс у перську епічну поезію розмовну мову, об’єднав доісламський та ісламський Іран, використовуючи теми з усної народної творчості і письмових історичних хронік. Поезія Нізамі Генджеві надихала покоління молодих поетів, письменників і драматургів не тільки у самій Персії, але й по всьому регіону, в т. ч. культури таких сучасних країн, як Азербайджан, Вірменія, Афганістан, Грузія, Індія, Іран, Пакистан та ін.

На честь 850-річчя поета 1991 рік був оголошений ЮНЕСКО роком Нізамі. В Азербайджані цей, 2021-й, рік носить ім’я поета.

Як повідомляв Харків Times, через урочисте відкриття монументу міська влада перекривала рух на майдані та провулку Фейєрбаха.