Прокуратура має намір повернути державі ділянку лісу, який незаконно продали, а потім подарували

Фото: izium-les.at.ua

У Харківській області почався судовий розгляд через ділянки лісу вартістю 350 тисяч гривень, який був незаконно переданий в приватні руки, після чого ще два рази змінив власників.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Спірна ділянка перебувала у постійному користуванні державного лісогосподарського підприємства. Право на вилучення таких земель належить державі. Але в сільраді, на території якого розташована ділянка, вирішили і зробили по-своєму. Згідно з рішенням місцевого органу влади, ділянку було передана в приватну власність жінці.

Новоспечена “господиня” продала цю ділянку іншій жінці, яка подарувала цю землю ще одній громадянці.

“Земельна ділянка, пщо передана у приватну власність першій власниці, яка у подальшому була відчужена за договором купівлі-продажу та договором дарування, відноситься до земель державної власності лісогосподарського призначення, перебуває у постійному користуванні державного лісогосподарського підприємства та згода на її вилучення державою не надавалась, а розпорядження такими землями не відноситься до повноважень органу місцевого самоврядування”, – пояснили в прокуратурі.

Слідчі Чугуївської окружної прокуратури Харківської області подали позов з вимогою визнати незаконними низку документів, за допомогою яких земля, що належить державі, неодноразово переходила в приватні руки. Так, прокуратура вимагає скасувати рішення сільради про передачу ділянки в приватну власність, акт на право власності на цю ділянку, договори купівлі-продажу та дарування цієї землі. Позивач також наполягає, щоб суд разом з визнанням документів незаконними зобов’язав нинішніх власників повернути ділянку державі.

Позов розглядається в Зміївському районному суді Харківської області.

Як повідомляв Харків Times, Дергачівська місцева прокуратура почала розслідування за фактом незаконного використання водойми величиною в три площі Свободи. Кримінальне провадження відкрили за ч 1. ст. 197-1 КК України (самовільне зайняття ділянки та самовільне будівництво).